Slå ett slag för miljön - åk tåg!

SJ, Statens Järnvägar, detta fantastiska bolag, är en aldrig sinande källa till irritation från min sida. De kör på majoriten av alla sträckor i det svenska järnvägsnätet, marknadsför sig såklart hårt med att de är fina för miljön och att det är bra att åka tåg, och de är statligt ägda.
Men de jävla priserna..!

Eftersom jag har en nära vän som är bosatt i Boden, så har det blivit ganska många tågresor upp dit de senaste åren. Det är en tågresa på 13h, i regel på sittplats i en obekväm tågkupé. Rälsen på den banan är smådålig och hastigheten är låg, det skramlar etc, men det har ändå varit värt det på grund av de väldigt låga priserna. När det kostar 200kr för en ungdomsbiljett så står man ut med det mesta.

Sedan i juni är det tyvärr inte längre Veolia (tidigare Connex) som kör sträckan Göteborg-Stockholm-Umeå-Luleå, utan SJ. Jovisst är det praktiskt att inte behöva boka biljetter av olika tågbolag för olika sträckor, och det är ju ganska tryggt det här med statligt ägande, men vad fan...

Min obekväma sittplats säljs numera av SJ Night Train, och priset är tredubblat! SJ har ju sedan tidigare i år ett prissystem där allt styrs av tillgång och efterfrågan. Marknaden bestämmer.
En snabb koll med SAS (som inte är kända som lågprisflyg heller för den delen) visar att jag för ett par hundralappar mindre än det den tågbiljetten kostar, kan ta ett kvällsflyg till Luleå och vara framme på lite drygt en timma.

I den här tiden när klimathotet står som högsta punkt på agendan, och vi (för att inte tala om svenska staten) pratar om växthuseffekter och koldioxidskatter hit och dit, så känns det ganska dumt att vårt stora, statligt ägda tågbolag, får kunder att välja flyget istället på grund av sina orealistiska priser. En sådan dubbelmoral.

Kommentarer

Hans Lundahl sa…
jepp

marknadsnytta är icke alltid samhällsnytta

trifs i öfrigt utmärkt med att aaka taag baklänges, plötligt se allt och sedan se det laangsamt försvinna

icke som gaaendet, men väl som tiden

Populära inlägg i den här bloggen

"Jag använder inte ord som partner, men..."

Tvångskvinnligt. Om bisexualitet och relationer med män.

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till