Gösta Berlings saga

Unga grevinnan sover till klockan tio om morgonen och vill var dag se färskt bröd på frukostbordet. Unga grevinnan syr tambursöm och läser poesi. Hon förstår intet av vävning och matlagning. Unga grevinnan är bortskämd.
Men unga grevinnan är glad och låter sin munterhet lysa över allt och alla. Man förlåter henne så gärna den långa morgonsömnen och det färska brödet, ty hon slösar med välgärningar mot de fattiga och är vänlig mot var man.
- Selma Lagerlöf, Gösta Berlings saga (1891)

Ikväll kom jag hem från ett så himla tufft lajv, I Selmas spår - Gästabudet på Fors. Föreningen Arfold arrangerade, med stöd från Stiftelsen Selma Lagerlövs litteraturpris. Idén bakom från början var att, med anledning av Selma Lagerlöfs femtioårsjubileum, göra Selma i ett nytt medium. Teater, böcker, serier, etc. är redan gjort. Men ett Selmalajv? Jag har aldrig varit med om någonting liknande.

Vi drog vissa paralleller till lajvet En stilla middag med familjen som hölls förra sommaren, men som var ännu mer experimentellt än det här lajvet (och efter vad jag har förstått, mycket uppskattat). Det baserade sig på fem nordiska relationsdramer och var en hybrid mellan lajv och teater. Gästabudet på Fors var ett renodlat lajv, som inte experimenterade så mycket med själva spelet som En stilla middag, men som med största sannolikhet var mer lättillgängligt. Jag skulle tro att gästabudet hade en större andel förstagångslajvare också.

Den stora likheten är väl att båda lajven är baserade på fiktionella verk. Istället för att skriva sin egen lajvroll från grunden, så har deltagaren fått göra en tolkning utifrån de ramar som fiktionen har gett rollen. Ett par av personerna i Gösta Berlings saga har flera kapitel som handlar om dem, medan andra bara beskrivs i ett par meningar. Beroende på roll hade deltagarna alltså mer eller mindre att arbeta med. Och eftersom alla deltagare läst boken som lajvet baserade sig på, så blev det också så att alla spelade med mer eller mindre öppna kort. Vi hade ju läst varandras historier, och det gav mycket när det kom till att lära känna de andra karaktärerna. Många lajv jag varit på har bråttats med problemet att människor som känt varandra i hela livet inte vet någonting om varandra. Här slapp vi det.

Att basera ett lajv på en bok på det sättet visade dessutom upp och lyfte fram den kulturella aspekten på vår hobby. Lajvdagen inleddes med en guidad visning på Mårbacka, Selma Lagerlöfs hem. Den här gången lekte vi inte bara med verkligheten, utan vi levandegjorde ett kulturarv.

I en tråd på Lajvsverige.se:s forum ondgör sig Fredrik Vargas om att "the larp development in Sweden has stopped". Han saknar sin ungdoms bofferlajv, eftersom han anser att dagens lajvsverige kört fast i klichéer, krav och okreativitet. Jag håller inte med Fredrik Vargas, förvisso, men om jag vill att lajvsverige ska utvecklas åt ett håll, så är det inte åt bofferhållet. Däremot är lajv som Gästabudet på Fors gärna välkomna att gå i täten för den utvecklingen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det

"Lajvare gillar körsång och BDSM"

Samtycke: om gåvor och gummiband