Matakuten

Den senaste trenden i svensk TV fascinerar mig verkligen.
För ett par år sedan var det dokusåporna. Robinson, Baren, Farmen, Big Brother, Paradise Hotel, Temptation Island, Riket, hela köret. Stäng in ett gäng "vanliga människor" på random ställe och se vad som händer. Gruppsykologi på bästa sändningstid.
Sedan blev det plötsligt tyst. Det enda jag kan komma på som påminner om en dokusåpa i dagens tv-tablåer är Top Model, som går på TV3 med jämna mellanrum.

Istället översvämmas tv-tablåerna av de här nya experthjälpsprogrammen. Vanliga svenskar öppnar sina hem och får hjälp med allehanda situationer i program som Rent Hus, Lyxfällan, Design: Simon & Tomas, Supernanny, Uppdrag:Familj, o.s.v.
Det kommer två experter hem till folk och hjälper dem till ett lyckligare, bättre liv. Allt blir så enkelt med experternas metoder, de fixar och donar och lämnar lyckliga, harmoniska människor bakom sig.

Idag såg jag Matakuten på TV4. Lite samma koncept, men här handlade det om tre proffskockar som tog sig an varsin skola, för att se till att göra skolmaten mer näringsrik och högkvalitativ. Med fasa såg jag kocken Paul undervisa lågstadiebarn i att fiskpinnar inte är riktig mat, för att det är mera bröd än fisk i dem. Med ännu mera fasa såg jag Bert Karlsson hålla föräldramöte där föräldrarna lärde sig hur förkastligt det är med pulvermos. Kostrådgivaren (eller kocken eller något) Carola förfasade sig över de föräldrar som inte tyckte att pulvermoset var särskilt äckligt. Och slutligen var det kocken Melker som försökte få elever och matpersonal på Säbyskolan i Salem mer engagerade. Han satte upp en förslagslåda för vad man ska döpa matsalen till utanför den, och stormade in och avbröt lektioner (samt kritiserade läraren i tv) när någon rivit ned den.

Egentligen är det intressant att sådana här program säljer, och hur produktionsbolagen försöker framställa de här experterna som något slags skänk från ovan. Det är klart att det inte är svårt att ha ett välinrett och vackert hem när man har pengar och energi till det Det är klart att det går att laga gourmetmat när man har en väl tilltagen budget, men på >10kr/portion går det inte. Dessutom förstår jag verkligen inte det konstruktiva i att lära lågstadiebarn att fiskpinnar och pulvermos inte är duglig mat. Det är den maten som skolan har råd med.
Och jag har full förståelse för de stressade och trötta småbarnsföräldrar som steker falukorv och kokar snabbmakaroner efter en lång arbetsdag och hämtning av kinkiga barn på dagis. Att skicka in en kostexpert att prata om vikten av fullkorn, väl tillagad mat och färska grönsaker är en ren provokation.

Nej, en eloge till köksbossen Raja på Säbyskolan fräste till och förklarade det onödiga i att ha tre personer stående och hacka lök en hel förmiddag, bara för att det nödvändigt ska vara färskt.

Kommentarer

Tiikeri sa…
Oh... Inte visste jag då att Sverige hade fått gör sig såna töntigheter i TV, och jag håller med om att det är provocerande att stressa en förälder med vikten av fullkorn efter en dag på jobbet.
I min tyska familj äter vi bara ett varmt mål om dagen, vilket säkert många kostexperter skulle rasa emot. På kvällen när alla är samlade äter vi rostat bröd med diverse pålägg. Detta både på grund av tidsbrist och akut hunger, vilket jag inte ser något fel på.

Det är konstigt att det säljer i Sverige, men i Sverige tycker jag att det är ständigt prat om att äta gott och nyttigt. Se till att sina barn får en bra grund på sin matvanor och förhindra barnfetma.
I Tyskland däremot pratar man mindre om mat, men visst finns det Super nanny och designprogram som tittas på flitigt.
En konstig sak som säljer i Tyskland däremot är utvandrar program, där familjer flyttar till nya länder (ofta utan några som helst förberdelser) för att starta nya liv, men det är väl lite off topic.
Bra inlägg!
Hans Lundahl sa…
Jag aat intet heller varmt paa alla qvällarne min barndom i Frankfurt ...

Qvällsmat=bröd, smör och ngt salt paalägg (skinka, kassler, tomater med salt och peppar), brödet daa gifvetvis schwarz. Varma rätter=middagar.

Populära inlägg i den här bloggen

"Jag använder inte ord som partner, men..."

Tvångskvinnligt. Om bisexualitet och relationer med män.

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till