Hej tvåpartisystem

Oppositionspartierna offentliggjorde idag att de siktar på att ta fram ett gemensamt valmanifest till valet 2010, och siktar på att bilda en rödgrön koalitionsregering efter nästa val. I dagens DN hånar Jan Björklund Lars Ohly, som han hävdar kommer att bli alliansens främste valarbetare, eftersom vänsterpartiet drar den rödgröna koalitionen åt vänster.

Däremot anser Jan Björklund att det är bra och skönt för väljarna att nu både det blåa blocket och det rödgröna skriver gemensamma valmanifest och satsar på koalitioner. Vi börjar alltså närma oss ett tvåpartisystem i Sverige, inget tvivel om saken, och jag är tämligen säker på att det är en utveckling jag inte tycker om.

Till skillnad från vid förra valet kommer det förhoppningsvis ändå att finnas två definierade alternativ, antingen röstar man vänster, eller så röstar man höger. Det är alltid något. Men samtidigt ställer jag mig väldigt skeptisk till att lägga en röst på vänsterpartiet - bara för att hjälpa sossarna till makten. Det finns en poäng med att vi har fler politiska alternativ än två, en rätt viktig demokratisk poäng, och det passar bra om vi nu ska prata om valfrihet.

Jag har också svårt att tro att en rödgrön koalition kan dra fler väljare till vänsterblocket. Socialister vill inte bli förknippade med nyliberala högersossar, och socialdemokrater vill inte bli förknippade med kommunister så värst ofta heller.

Så nej, det här är en utveckling jag inte tycker om.

Kommentarer

Anonym sa…
jag har en ung kille i kören som starkt hävdar att demokratin i sverige är så gott som ickeexisterande. och om man bara har två partier att välja på så är det ju inte mycket till demokrati.
Anneli sa…
Hans: Det beror på vad de skulle ersättas med. En fungerande anarkistisk utopi vore inte helt fel. Kungavälde låter däremot rätt bakvänt. Tyvärr är jag inte tillräckligt bevandrad i det franska språket för att kunna följa din blogg på franska, annars hade jag läst och kommenterat där.
Bakvändt?

På hvilket sätt?

Bakåtsträfvande kan jag förstå, men skulle det vara samma sak som bakvändt?

Jag ser intet att kungavälde skulle vara bakvändt, för hvarföre skulle man annars ha användt det så ofta?

Min propos är att en del af partiernas magt ersätts af kungens, en annan del af valda ombuds, men parti-obundnas. Deremot inget till ett "enda parti" eller två.
Anneli sa…
Jag tycker att det låter synnerligen som ett steg i fel riktning och antidemokratiskt att ge halva statsmakten till en person som har fått sin titel på grund av börd, och inte på något sätt på grund av folkets vilja.
Men att ge hela åt folk som valts med ett folkbeslut hvart fjerde år och detta beslut utifrån listor som de icke als varit med om att utforma, och som befolkas af den minoritet som gått med i olika partier, det är ok och demokratiskt?
Unknown sa…
Fast nu blev väl ditt inlägg inte helt riktigt? Jag citerar artikeln: "Partierna kommer förutom den gemensamma valplattformen ändå att ha separata valmanifest."

Nog för att de har gemensam plattform, men de skriver i alla fall separata manifest. Du hävdar i din blogg att så inte är fallet.
Skrev de gemensamma manifest så vore de ju praktiskt taget ett enda parti.
Anneli sa…
Nyllet: Tack för att du har ögonen med dig och förtydligar saker :)

Hans: Parlamentarism är inte optimalt, långt ifrån, men det är mer demokratiskt än vad kungavälde är.
Unknown sa…
Det står i alla fall vem som helst fritt att bli medlem i ett parti och själv vara med och bestämma över listorna. Klart enklare att bli socialdemokrat än att gifta sig med en kunglighet, om man säger så...
Anneli,

Mer polyarkiskt, ja. Mer demokratiskt nej, för ...

Sting Ray,

1 Det kräfs tid och energie att engagera sig i ett partie;

2 Det kräfs dessutom vanligen antingen omdömeslösheten att tro på ett partie-program eller samvetslösheten att skrifva på ett program man intet tror på;

3 En monark har frihet att vara demofil eller aristofil (eller plutofil) efter hvad han anser läget kräfver. Det ena är lika basileiofilt som det andra. En partie-medlem har ej frihet att afsky eller ens distansera sig från sitt partie eller den sociala typ (de sociala typer) partie-folk bruka tillhöra.
Godt slut och godt nytt år!


*jag skrifver här för att jag från denna dator ej kommer åt sjelfva bloggen, bara de poster jag redan kommenterat på
ps, seasons greetings finner jag denna grammatiska blogg lämplig:

Snowclones

Populära inlägg i den här bloggen

Samtycke: om gåvor och gummiband

"Lajvare gillar körsång och BDSM"

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det