Lite fördomar är inget problem

Ryssland rasar mot pausunderhållningen i Melodifestivalen nu i lördags, rapporterar dagens Aftonbladet. Uppenbarligen var rysslandsparodin på tok för magstark för Anapoly Kargapolov, som är ryska ambassadens talesman här i Sverige. Uppenbarligen har Kargapolov ingen vidare självdistans.

Jag har svårt att se Grotesco-gängets Tingaliin (Tingeling Russian base-lovers remix) som någonting annat än en kärleksfull och onekligen ironisk drift med Ryssland. Hade man velat göra någonting elakt finns väl en hel del annat i det stora landet i öst som man kan hacka på.
Nu är jag iofs väldigt nyfiken på vad det var de egentligen sjöng, eftersom jag känner på mig att texten var mestadels nonsensryska, men jag får väl liksom resten av svenskarna gå på vad jag såg istället.

Och det var balalajkor, sovjetisk armékör, lättklädda brudar, en dansande björn, techoremix, en operadiva, babusjkadockor, nationalsången och kosackdans till tetrismelodin. Var ser Kargapolov rysslandsfobi egentligen?

Det är väl ganska jämförbart med om ryssarna skulle göra ett pausnummer och driva med svenska folkdräkter, ABBA, lättklädda blondiner, dalahästar, etc? Den spontana reaktionen hemma i sofforna här hade väl förmodligen varit fnitter eller lite suckande över alla fåniga stereotyper.

Det vore kanske iofs dumt att låta ambassadens talesman tala för hela Ryssland. Jag är rätt nyfiken på hur ryssar med mer humor uppfattar parodin. Är det inte bara ganska kärleksfullt och roligt?

Nåja, döm själva. Själva musiknumret börjar ett par minuter in i klippet, men är väl värt att vänta på.

Egentligen har jag i största allmänhet svårt att se hur det skulle vara xenofobiskt att driva med fördomar och stereotyper någonsin. Trots allt - för att kunna göra humor och parodi av en fördom så måste man först kunna identifiera den som just en sådan. Och varken fördomar eller stereotyper är skadliga om man kan identifiera dem som sådana och inte tror att de ger en nyanserad och verklighetstrogen bild. Det är väl ingen som tror att alla fransmän faktiskt heter Jean-Claude, har basker, randig tröja och baguette under armen eller att alla ryssar är kosacker? Så det är knappast skadligt för nationen Frankrikes eller Ryska federationens rykte att folk skrattar åt det.

Och det är inte skadligt för gayrörelsen att folk håller schlagerparty i rosa paljetter och på ett rätt självironiskt sätt utbrister att den där företeelsen är sååå gay! Inte ett dugg, jämfört med vad det är med alla tanter som ääälskar bögar, eftersom de alla ju är snygga, trevliga och bra på att klippa hår.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Jag använder inte ord som partner, men..."

Tvångskvinnligt. Om bisexualitet och relationer med män.

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till