Riv miljonprogrammen!

Folkpartiets Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag har verkligen slagit huvudet på spiken den här gången. De har insett vidden av problemet med segregerade bostadsområden och problemförorter där det bara bor arbetslösa, socialbidragstagande, trångbodda invandrare som inte kan svenska. Och de har presenterat en utmärkt lösning på problemet: Vi river skiten och bygger fräscha blandade bostäder istället!

Ingen mår ju bra av att bo i nedgångna miljonprogramslägenheter i förorten, så dessutom så ska Folkpartiet se till att bostadsägarna får låna rejält med pengar för att rusta upp våra hus, så att de blir fräscha och attraktiva igen. Men vänta här nu... vem ska betala det? Hyresgästerna såklart.

I huset jag bor i, i Flemingsberg, fick vi förr i tiden renoverat med nya tapeter och fint någon gång vart tionde år, och så gick det att få tvättmaskin i lägenheten som gick på hyran och liknande service. Allt sådant är bortförhandlat nu, av hyresgästföreningen för att hålla hyrorna nere. För det finns en huvudanledning till att man bor i en nedgången sunklägenhet i Flempan. Den är billig. Det är knappast ett attraktivt boende, men folk som bor här har inte råd med attraktiva boenden, eller prioriterar dem kanske inte. Alltså får vi som bor i huset inga nya tapeter men har råd att bo kvar.

Och allvarligt, Nyamko, här i Stockholm finns det betydligt fler som vill ha bostäder än vad det finns sådana att fördela. Dessutom med hela utförsäljningsvågen i innerstan så finns det inte så mycket annat att göra än att flytta ut i ett miljonprogram om man inte vill eller kan köpa sin lägenhet. Här ute finns det inte heller helt gott om lägenheter längre, och det finns onekligen en hel del familjer som bor väldigt många i för små lägenheter.

Ska vi då riva bostäderna och ersätta dem med trevliga, lyxiga små radhus och fräscha bostadsrätter, eller nya höghus som folket här inte har råd att bo i? Det kommer ju verkligen att lösa både integrationsfrågan och bostadsbristen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Samtycke: om gåvor och gummiband

"Lajvare gillar körsång och BDSM"

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det