Antisionism - inte antisemitism.

I skrivandets stund pågår FNs konferens om rasism i Genève. In i det sista har det varit osäkert om flera länder tänker delta, av rädsla för att konferensen ska urarta i en antisemitisk attack från de muslimska länderna, och nu bojkottas den av bland annat Tyskland, Kanada, USA och Nederländerna.
Idag läser jag Svenska Dagbladets rapportering om att flera delegater lämnat salen under Irans president, Mahmoud Ahmadinejads tal om Israel, och blir irriterad över den ständiga begreppsförvirringen.

Enligt ett par av de personer som citeras i SvD, urartade konferensen i antisemitism, istället för att vara ett möte för att förebygga rasism. Men vari ligger det antisemitiska att kritisera staten Israel för de övergrepp som den begått på palestinierna? Ahmadinejad anklagar staten Israel för att vara rasistisk och ha begått folkmord i Gaza. På vilket sätt är detta ett antisemitiskt yttrande. Antisemitism är att vara emot judar, deras politiska och kulturella inflytande (enligt SAOB), och inte vidare sympatiskt. Att kritisera staten Israel är inte antisemitism. Vill man ha ett fint ord för att kritisera Israel, så finns antisionism som fungerar alldeles utmärkt.

Men nu så ville tydligen västvärldens diplomater sätta ner foten och markera att det inte är okej att anklaga en stat för rasism - på en konferens som ska diskutera just rasism. Om det var bra agerat råder delade meningar, men jag får säga själv att det är något av det dummaste jag läst på ett tag.
Håller man inte med om det som sägs på en konferens är det klart att man inte bara ska gå därifrån, då förlorar man sin möjlighet zatt påverka och tala om vad man anser vara felaktigt.

Och på vilket sätt är det en attack att lyfta upp allmänt kända fakta? Att mellanöstern-konflikten är lång och invecklad är det ingen som förnekar. Om man då ska förtiga den, för att det är att försätta Israel i dålig dager eller dra fram kontroversiella fakta om man inte gör det, vad är då poängen med att låtsas att man ska diskutera?

Och varför i hela friden denna ständiga begreppsförvirring? Hur många gånger ska man behöva be folk att snälla, snälla, ge fan i att blanda in Nazityskland så fort någon kritiserar Israel? Det är inte att förneka förintelsen, hata judar och neka dem en plats i världen att lyfta fram hur palestinska barn dödas av israelisk vit fosfor. Det är inte antisemitism att ifrågasätta staten Israels legitimitet heller, om än antisionistiskt.

Ingen skulle väl komma på idén att anklaga någon för att vara anti kristendom så fort USAs politik kritiseras? "Du fördömer Irakkriget - du är rasist och antikristen!". Det förekommer inte. Eller för all del att anse någon vara emot buddhism så fort Kina eller Nordkorea kritiseras. Så varför ska det vara så förbannat svårt att skilja på "tycka illa om judar" och "tycka illa om staten Israel"?

Kommentarer

Jag håller helt med och jag tycker att det är ett uttryck för nyimperialism att västvärlden inte vill lyssna på åsikter som inte passar in i deras världsbild. Sen ska tilläggas att Ahmadinejad har förnekat förintelsen och skulle nog kunna betraktas som antisemit. Men vi borde ha lärt oss vid det här laget att fördömande inte är ett fungerande verktyg att förändra folk, det måste ske via dialog. Sen måste man kanske försöka förstå Irans perspektiv, det är inte en slump att många araber har svårt för judar.
Jan Eliasson, före detta ordförande i FN:s generalförsamling, kritiserar EU-delegaternas uttåg i en intervju med Second Opinion. "Jag har aldrig varit med om en sådan sak under min tid på FN," säger han och kritiserar att medierna inte problematiserat frågan mer. Läs artikeln på www.second-opinion.se, lyft den gärna och skriv egna inlägg.
MVH Second Opinions redaktion
Hans Lundahl sa…
tja, staten Israel är väl ett praktexempel på judars politiska inflytande, så med den nya definitionen lär väl antisionism falla under antisemitism

gissa hvarföre jag gillar gamla definitioner ...

"in a fixed morality, the white squares on the chessboard remain white and the black black, in an evolving morality, any black square may be repainted white, but also any white square may be repainted black"

fritt efter Chesterton, Orthodoxy

Populära inlägg i den här bloggen

"Jag använder inte ord som partner, men..."

Tvångskvinnligt. Om bisexualitet och relationer med män.

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till