Stackars karlar

Tanja Suhinina länkade häromdagen till en ny blogg, som går under namnet Nej till Feminism. Bloggen uppmärksammas också på antifeministiska Genusperspektiv.se, och den är onekligen värd att läsas som humortillskott när man har tråkigt. Den innehåller "korta och kärnfulla" inlägg av typen
"Män smartare på högskoleprovet...
134 män
67 kvinnor
har fått toppresultatet 2.0"

Ja, det där är hela inlägget. Andra inlägg på bloggen upplyser om att kvinnor också begår brott, länkar till någon nyhetsartikel med en "kärnfull" kommentar under, eller skriver långa, intelligenta inlägg om att Viagra bör subventioneras.
Ett genomgående tema verkar vara att länka till en artikel där en kvinna gjort eller sagt någonting korkat, som för att visa på att alla kvinnor inte heller är änglar.

Bloggen genusperspektiv.se har mera substans, riktiga inlägg, och är stundom riktigt vettig. Däremot så blir jag stundom väldigt trött på hela fenomenet med antifeministiska bloggar. Framförallt på grund av den underbara logiken.

Att argumentera emot feminism genom att sitta och peka på varenda fall där en kvinna har fått rätt gentemot en man i ett omtvistat mål, eller sitta och peka på hur ofta män minsann blir diskriminerade av samhället, känns inte vidare konstruktivt. Det känns definitivt som att man blundar för strukturer, när man klagar över att potensmedel för män inte subventioneras (finns det ens potensmedel för kvinnor?), eller över att Rosa bandet-kampanjen minsann blir så hypad trots att prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige.

Varför är det så viktigt att sitta och räkna på varje tillfälle genom historien där en man har blivit förtryckt eller negativt särbehandlad till förmån för en kvinna? Och framförallt, varför är det ett argument för att det ska vara fel att upplysa om när kvinnor blir förtryckta?

Vi har ett par rätt starkt betingade könsroller. Kvinnor förväntas vara på ett visst sätt, mjuka och förstående, och män förväntas vara aktiva och macho. Och på samma sätt som det är begränsande och förtryckande när en kvinna inte får vara aktiv och dominant eftersom det kommer att tolkas som ett opassande beteende, så är det begränsande och förtryckande när en man inte får vara känslig och vårdande. Det är rätt obehagliga strukturer som förtrycker både kvinnor och män.

Så varför ska folk ha det till, att så fort man klagar över att kvinnor blir begränsade av sin könsroll, så borde de hålla käften och sluta gnälla, eftersom män minsann också blir begränsade?

Kommentarer

Varje gång folk börjar mäta allmän intelligenssnopp i högskoleprovspoäng får jag lust att fråga vad de har, för de kan omöjligen ha högre än jag, och sannolikt lägre, och då har jag rätt i alla fortsatta diskussioner.

Populära inlägg i den här bloggen

"Jag använder inte ord som partner, men..."

Tvångskvinnligt. Om bisexualitet och relationer med män.

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till