Große nudeln mit gemüse, bitte! - In Berlin mit Annelie und Hell

Nu har jag alltså varit i Berlin för andra gången den här sommaren. Den här gången tillsammans med Hell. Vi tyckte att det vore mysigt att sammanfatta sina tips och Berlinfavoriter. Vår egen guide till Berlin, alltså:

"Berlin är svår att turista i men trevlig att lära känna lite i taget. Att hitta billigt boende är lätt. Vi bokade via travellerspoint.com och hamnade på ett SleapCheapHostel i Charlottenburg, västberlin. Det kostade 10 euro per natt och var allmänt mysigt. Tummen upp! Extra plus för den mycket prisvärda bistron bredvid.

Äta billigt i Berlin är också lätt. Asia Box-ställen finns överallt i tunnelbanan, där man kan få wokade nudlar för mellan 2.50 och 3.50 euro. Beställ Große nudeln mit gemüse. På det stora hela kryllar Berlin av billiga caféer och snabbmatsställen.

Lidl lönar sig. Prova Mezzo-Mix, en blandning av cola och fanta som är förvånansvärt god. Också Berliner Kindls hallonöl och billiga fruktviner går ner. Undvik Afri-Cola, den är skräp. Drick inte mjölken ren, den är högpastöriserad och smakar illa.

Alexanderplatz ("Alex", tsar av Ryssland) - det är här det händer. I shoppingcentret Alexa finns ett stort E-Reichelt (supermarket), mycket annat och air condition. På S-bahnstationen finns gott om billig mat och fika. Neråt Museuminsel kränger försäljare DDR- och Sovjetmilitaria på gatan. Pruta friskt!
Det ligger en grymt stor secondhandbutik med kläder i vitt skilda stilar här också. Humana heter den.

Gräsmattan utanför Berliner Dom (Lustgarten/Museuminsel) är värd! Ha picknick, drick eller lek. Fontänen mitt på är plaskvänlig.

Utanför Humboldt Universität på Unter den Linden finns ofta bokbord med intellektuell tysk litteratur. Jag har hittat både Marxs samlade, Freud, pocketromaner och gamla serier där.

Dunkin' Donuts har en filial i varenda gathörn i stan. Gott kaffe och ~30 olika sorters munkar. Värt åtminstånde ett litet besök.

Sista dagen fastnade vi för korsningen Neufert-/Nehringstraße nära Schloß Charlottenburg. Här finns en ekologisk matbutik och ett mycket trevligt fik. Vegetariska rätter och stora glassar.

Saker att tänka på inför nästa Berlinresa:
  • Dubbelkolla tiden på boardingkortet.
  • Hård resväska är bra. Packa alkohol i bubbelplast.
  • Bestäm i förväg vad ni ska göra.
  • Busskort är prisvärt! Stadskärnan är för stor för att inte åka.
  • Charlottenburg ligger rätt off.
  • Historisches Museum kräver en heldag och rätt mycket fika.
  • Museum kostar pengar. Prioritera.
  • Ät ute, du har råd!
  • Ha picknick och sup i parker. Det finns många och kostar lite."

Kommentarer

hallonöl? Berliner Weisse mit Himbeer?

Profva då Berliner Weisse mit Waldmeister.

Populära inlägg i den här bloggen

"Jag använder inte ord som partner, men..."

Tvångskvinnligt. Om bisexualitet och relationer med män.

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till