Berättelsen om den underbara tvättstugan

Det var en gång en liten flicka i alldeles för stora skor. Flickan levde vuxenliv i en norrförort till Stockholm, med diskmaskin och sambo och allt som hör till. Eftersom den lilla flickan och hennes pojkvän båda var studenter delade de på en liten etta med låg hyra hos en privatvärd.

I anslutning till den lilla ettan fanns en tvättstuga. Det fanns närmare bestämt två tvättstugor, men den här berättelsen ska handla om den ena av dem. Det var en mycket näpen liten tvättstuga, som inte var så stor och rymlig som tvättstugor brukar vara, utan inrymdes i en gullig liten klaustrofobisk skrubb i källaren.

Varje vecka brukade den lilla flickan samla ihop alla hushållets smutsiga paltor i en blå IKEA-kasse, och ta den med sig till tvättstugan. Det var en mysig tvättstuga, som inhyste två tvättmaskiner och en torktumlare.

Den första veckan som den lilla flickan tvättade i tvättstugan, gjorde hon som hon brukat göra när de bodde vid Mariatorget. Hon fyllde maskinerna, tvättade, flyttade över sin tvätt till torktumlaren, och torkade den. Där hade det förfaringssättet fungerat bra, men så inte här. Efter en och en halv timma i torktumlaren, när tvätten fortfarande var fuktig, insåg den lilla flickan att nästa gång borde hon titta på tvättråden och inte tumla allting.

Den andra veckan som den lilla flickan tvättade i tvättstugan, tittade hon noggrannt på alla tvättrådsetiketter och torktumlade ingenting som inte borde torktumlas. Hon tog med sig alla jeans, klänningar och skjortor och gick in i det märkliga torkrummet. Det fanns inget riktigt torkskåp i den här tvättstugan, förstår ni, utan det var ett annat litet klaustrofobiskt rum med linor i taket som man kunde hänga upp sin tvätt på. I ett hörn stod en gammal dammig fläkt, som blåste ut varm luft i hela rummet när man satte igång den. Den lilla flickan hängde upp sin tvätt i taket och lät den hänga i en timma.
Efter en och en halv timma i torkrummet, när tvätten fortfarande var fuktig, insåg den lilla flickan att nästa gång borde hon tvätta alla stora saker först så att de kunde få extra lång tid på sig att torka, och sedan göra en tvätt på slutet för underkläderna.

Den tredje veckan som den lilla flickan tvättade i tvättstugan, sorterade hon ut alla sina stora plagg, klänningarna, badlakanen och sin pojkväns jeans och bandtröjor, och tvättade dessa först. När de var färdiga gick hon direkt in och hängde upp dem. Ju större plagg desto närmare fläkten, för att de skulle få mest varmt blås på sig. Sedan tvättade hon underkläder och strumpor och slängde in dem i torktumlaren.
Efter två och en halv timma i torkrummet, när den lilla flickan hade dragit över en stund på sin tvättid och insåg att hon verkligen borde gå och ta hand om sina kläder, var luften där inne oerhört kvalmig och våt. Självklart var också kläderna fuktiga. Den lilla flickan insåg att det var ett förbannat dåligt torkrum och började bli modstulen. Ingenting verkade hjälpa för att få kläderna torra.

Den lilla flickan gick hem och satte sig vid sin dator, och suckade tungt ut sin olycka.
Vad skulle hon ta sig till???

Kommentarer

NINA sa…
Åhhh, jag har det omvända problemet! I min gamla tvättstuga fanns det ett stort torkrum med fläkt som du beskriver, där kunde all min tvätt få plats på en gång. Nu när jag har flyttat har jag bara två små torkskåp i tvättstugan :(

Populära inlägg i den här bloggen

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det

Mediesverige och Missing stairs-problemet

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till