Kärlek och erotik

Det är en sak som jag inte riktigt begriper med par som varit stadigt monogama i halva sina liv. Är det så att de lyckas vara nya och spännande för varandra varje dag? Eller gör de helt avkall på erotiken i sina liv, och nöjer sig med en lugn och slentrianmässig myskärlek?

Jag kan inte riktigt komma ifrån att se kärlek och erotik som motpoler till varandra. Erotisk laddning är det där elektriska fältet som ligger i luften runt människor som man dras till, och vill komma närmare rent fysiskt. Jag har alltid uppfattat just oförutsägbarhet som väldigt erotiskt - att ana, men inte veta, vart just den här situationen kommer att leda. Just det där spännande som gör att man vill ha mer och mer för att se vad som kommer att hända sedan.
När man kan en person utan och innan är det inte riktigt erotiskt längre. Det är inte lika spännande att kyssas när man är säker på att man får. Att stå i hissen med blodet pulserande i hela kroppen och vänta på att få komma in och kasta av varandra kläderna är inte lika spännande och erotiskt när det är samma vanliga gamla kläder, säng och rutin.

Kärlek, å andra sidan, kan man inte känna för någon man inte känner. När det handlar om trygghet och tillit och veta att man har varandra och inte kommer att stötas bort. Å andra sidan måste man liksom känna varandra utan och innan för att komma in i det där stadiet när man gör vad som helst och ställer upp för den andra. Det fungerar inte som hetsig förälskelse.
Och det innehåller förvisso mycket varmt ludd och leenden och glädje, men inte på det erotiska och spännande sättet, utan på ett mer rutinmässigt vis. Jämnt och bra.

Så jag förstår inte riktigt hur folk lyckas kombinera de två. Hur man i ett monogamt förhållande kan få en smekning över ryggen att ge darrningar i hela kroppen och högre puls, om det är samma ömsinta smekning som det alltid är.

Kommentarer

Toffslan sa…
Jag tror att de flesta gör avkall på erotiken. Många i ett riktigt långt förhållande verkar göra avkall på sex öht, deprimerande nog.

Det finns en lysande A Softer World-strip som går ut på det där:

"My boyfriend bought a book on sexual adventure so we'll never get bored of each other in bed.
Now we're bored in elevators and dark theatres."

De där spännande situationerna blir mer sällan ja, men de kommer fortfarande ibland, så långt jag har kommit iaf. På fyllan, under tidspress, då man borde syssla med något annat, på semestern...
Undrar som flundran om par med barn behöfva så mycket mer spänning än så. "Hur blir nästa barn? Grabb eller stinta? Liflig eller intellektuel? ..."

Populära inlägg i den här bloggen

Samtycke: om gåvor och gummiband

"Lajvare gillar körsång och BDSM"

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det