Tjejsex och riktigt sex

DNs Insidan har upptäckt att allt fler unga väljer att inte kategorisera sig som hetero-, bi- eller homosexuella, och diskuterar fenomenet att det är mycket mer accepterat för tjejer att ha samkönat sex än för killar. Här är gårdagens, och dagens här.

Tydligen är det slående högt att 31% av de unga tjejerna uppger att de oftast är attraherade av män, men har känt attraktion även för andra kvinnor. 13% av dem har haft både hetero- och homosex, och 22% av tjejerna i studien hade haft cybersex med personer av båda könen.

Föga förvånande är siffrorna för killarna i studien mycket lägre. Någon som DN pratar med påpekar att tjejer har större handlingsutrymme än killar just när det kommer till samkönat sex, eftersom män är mer homofoba än kvinnor, men riktigt intressant blir det inte förrän Pelle Ullholm får ordet.

"Det är inte lika definierande för en kvinna att tända på en annan kvinna och ha sex med henne, säger Pelle Ullholm:

– Sex mellan tjejer betraktas tyvärr inte som riktigt sex. Ingen penetration antas förekomma, därmed förminskas sexet."

Jag har bloggat om det här förut. Om att sexuella aktiviteter mellan kvinnor inte ses som riktigt "på riktigt", utan bara är demonstrativ fördomsfrihet. Både resten av samhället och tjejerna själva verkar ha den attityden förvånansvärt ofta. Det handlar mer om att visa att man är frisläppt och öppen för förslag, än att man egentligen skulle tända på kvinnor, verkar det som. Inte riktigt hångel. Inte riktigt sex. Bara tjejsex ju.

Och visst, jag har träffat ett par killar som gör samma sak. Bara killhånglar lite på fyllan för att det är roligt, eller är nakna tillsammans bara för att de känner för det, utan att definiera det som sexuellt. Bara killhångel, inte på riktigt.

Men jag skulle inte dra slutsatsen att nu, 2010, är det ute att definiera sin sexuella läggning och fritt fram för alla sexuella praktiker. Dagens ungdom kanske prövar olika saker och experimenterar, men det där "tjejsexet" är fortfarande inte fullt accepterat som "riktigt sex". Det är fortfarande en bra bit kvar.

Titta, jag och mina vänner loltjejhångelposar också. Vi är så fail!

Kommentarer

Anonym sa…
Ja, och så prövar de sig fram under ungdomen för att sedan mestadels ägna sig åt "riktigt sex" ja nej som du säger är det en bra bit kvar tills tjejer har sex på riktigt och tjejer och killar kan ha sex som inte innebär penetration... Förhoppningsvis går det åtminstone åt rätt håll.
Anders sa…
Lite av ett lyxproblem kanske? Hur många har förutsättningarna att pröva sig fram öht? I många såna här diskussioner verkar det vara så oerhört enkelt att få sex, man liksom väljer vad man vill uppleva, att lyckas få någon att vilja ha sex med en ingår inte i ekvationen. Kanske lite enklare för en snygg utåtriktad tjej än exempelvis en finnig blyg och introvert kille.
Anneli sa…
Anders: Det är inte så lätt för en snygg utåtriktad tjej att få pröva sig fram heller, när de flesta tjejer tenderar att tolka varenda försök till raggning som "aha, du är fördomsfri, ska vi lolhångla?". Men det har jag skrivit och varit bitter om förut.

Tror att det finns ett "hej nördkillar, jag älskar er, här är en guide till hur man pratar med tjejer" här någonstans också.
Anders sa…
Anneli: det är svårt att vara människa helt enkelt :-). Lätt att man fastnar i en tävlan om vem som har det svårast. Som man har jag förstås lite lättare för att leva mig in i mäns och pojkars problem, som ofta är relaterat till prestationer, och i fråga om ungdom och sex lyckas vara sexuellt attraktiv. Det är inte lätt att vara stark och trygg när man är ung, särskilt runt tjejer.
Anneli sa…
Skulle anta att det har ganska mycket med unkna könsroller att göra, det där med ligga eller inte ligga också. Rätt ofta verkar det som att killar måste "erövra" en tjej för att få sex, med en faslig mängd taktiker och en dos prestationsångest, medan det för en tjej räcker med att fnittra lite och säga "vill du knulla?".

Populära inlägg i den här bloggen

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det

"Lajvare gillar körsång och BDSM"

Samtycke: om gåvor och gummiband