Jag hatar män

Det är väl förvisso inte helt sant att jag hatar alla män. Men en viss sorts killar har jag verkligen så galet jävla svårt för. Ni vet de bröliga antifeminist-killarna.

Inte snubbarna som på allvar sitter och säger "någon måtta får det vara med jämställdheten, tillbaka till spisen kvinna!". Dem finns det liksom inte så mycket att göra åt och de är ofta i sorglig minoritet (även om de hörs rätt mycket i kommentarsfunktionen på kvällstidningarnas webbupplagor). Alltså står jag ut med dem.

En kategori jag däremot inte står ut med är killarna som är "för jämställdhet emot feminism". De som tycker att feminismen är för ensidig för att den fokuserar på kvinnors underläge gentemot männen och inte på männens underläge gentemot kvinnorna. De som säger att ordet feminism gör dem så avtända på feminism att alla kvinnor borde förstå att det inte är gångbart med ett ord som så uppenbart riktar sig till kvinnor. (Till skillnad från yrken som brandman, läkare och talman som kvinnor borde fatta att de heter så av tradition, och söka sig till i alla fall. Dessutom låter talkvinna löjligt)

Lite för ofta är de här männens främsta invändning mot feminismen att den inte fokuserar på dem och deras behov. Alltså är den förvrängd och felaktig och genusterroriserar hela Sverige. De skriker om feministkvinnorna som skiter i att män utsätts för mer våld och risker än kvinnor, som skiter i att män har lägre chans att få vårdnaden om sina barn, som skiter i att kvinnor alltid kan spela på sitt utseende för att göra karriär. Det är den där egoistattityden, jag jag jag, mig mig mig och mina problem först.

Så länge inte feministerna tycker samma saker som antifeministerna, för då tycker de det av fel anledning. Det har länge varit ett feministiskt krav med delad föräldraledighet. Antifeminist-männen anklagar rätt ofta feminister för att inte prioritera pappornas rätt till sina egna barn. Men när det ställs krav på att föräldrarna ska få halva tiden var, så är det hemska förmyndare som vill tvinga männen att vara hemma för att kvinnorna ska göra karriär.
Bestäm er.

---

Jag tycker verkligen att det är riktigt bra och uppfriskande när vettiga killar (som Gustav) skriver om jämställdhet eller kvotering utan att en enda gång falla in i "vi män har en kollektiv skuld eftersom vi förtrycker kvinnor"-smörjan. Bara det att han är feminist och skriver feministiskt ur ett manligt perspektiv. Istället för att sitta på sitt arsle och gnälla om oss onda kvinnor som inte prioriterar männens problem. Jag gillar det!

Kommentarer

Anonym sa…
Två namn,
Andrea Dworkin
Valerie Solanas
mer behövs inte.
Thendia sa…
Jag hoppas att föregående är en sådan kille du skriver om som inte gillar feminister och inte en tjej som faktiskt gillar sånt där. Anyway. Jag tycker det är fördomsfullt att skriva in alla som av någon anledning inte kallar sig feminister, utan att vara någon sorts... Särartschauvinister (se där!) i någon sorts fack där man får sitta och häcka med varje tolvårig grabb som öppnat käften utan att tänka efter.
Dessutom är det du som får bestämma dig. Talman är fel, men talkvinna låter löligt? Eller ironiserade du?
Fru talman är ju för övrigt grymt accepterat och dessutom vanligt att ordinarie talmannen är kvinna.
Läkare fattar jag inte. Brandman har aldrig hetat brandman ,vad jag vet. Brandsoldat heter det väl? Brandman är väl ok ifall det är just en man man diskuterar, men det är väl inte det generella ordet.
Angående intressen. Ja. Vems intressen förespråkar du? Jag tänker inte hyckla med att jag förespråkar mina. Ogärna på bekostnad av andra, och självklart förstår jag inte hur illa det är att vara kvinna, precis som du inte förstår hur illa det är att vara man.

Och nu är du Haffe. Refererar till en sida med den extrema motsatsen. Ingen vettig människa skulle ställa upp på att gnälla över många (särskilt vissa) av grejerna på GenusNytt.
Nu är du antifeministen som gnäller om ROKS, mansskatt och Solanas, fast tvärtom.
Anneli sa…
Jag misstänker att det är samma Anonym som vanligt, så det är med stor sannolikhet en kille som inte diggar Solanas. Å andra sidan känner jag inte särskilt många tjejer som diggar Solanas heller. Inte någon, vad jag vet.

Thendia, jag pratar inte om "alla som inte kallar sig feminister" just nu, utan om just den lilla klicken högljudda antifeminister. Tyvärr är Per Ström med GenusNytt en av dem som är mest högljudd och tongivande.

Jag tycker inte att det är konstigt att de flesta prioriterar sina egna frågor och egna intressen. Det som stör mig är när folk kommer och skriker om att jag är dum i huvudet som inte prioriterar deras intressen först.

Parentesen om yrkestitlarna var ett ironiskt exempel på den klassiska dubbelmoralen. Män vill inte kalla sig feminister för att det låter så kvinnligt men självklart ska kvinnor kalla sig för brandmän.
Anneli //

Nu hatar du visserligen mig, då jag är en sådan där äckligt egoistisk man som tycker att feminismen är för ensidig, så det kanske är lönlöst för mig att yttra mig här?

Nåväl, jag gör ändå ett försök.

För det första ogillar jag generaliseringen om att alla vi som kallar oss anti-feminister skulle vilja bortse från de orättvisor, strukturella hinder och problem som drabbar enbart kvinnor.

Personligen anser jag feminismen vara förlegad, då den är på god väg att utvecklas till ett instrument för könskrig; kvinnans väl på mannens bekostnad.

Jag har också propagerat för detta på min blogg. Därmed inte sagt att jag bara vill erkänna eller åtgärda problem som drabbar män!

Två fel gör inte ett rätt, och att ensidigt vilja ta upp kvinnors svårigheter (feminister) eller mäns dito (maskulister) kommer i längden aldrig att vara konstruktivt.

Jag kallar mig själv anti-feminist, ja. Kunde säkert lika gärna kallat mig anti-maskulist, eller kort och gott humanist.

Innebär det att jag skall acceptera de beskrivningar du ger av "mig och min sort"? Knappast. Jag måste få uttrycka mitt ogillande av din nedlåtande och mästrande ton.

Märker du att du gör precis det som du anklagar oss anti-feminister för? Talar om att alla som definierar sig på ett visst sätt (anti/feminist) är dumma och automatiskt har fel? Konstruktitvt värre, eller hur? Hat brukar ju å andra sidan sällan vara det...

Och du, apropå det här med föräldraledighet. Döm inte hunden efter håret. Du gillar Gustavs "Nerd Life", alltså? Någon som skriver det du vill höra och som utger sig för att vara feminist?

Läs gärna nedanstående inlägg på min blogg, en övervägande anti-feministisk sådan, och återkom gärna med feedback. Duger åsikterna även när de kommer från en anti-feminist, eller är du all talk...? ;-)

http://genderrorism.blogspot.com/2010/01/apropa-det-har-med-arbetsfordelning.html

(läs i ovanstående inlägg framför allt passagen om pensions- och föräldrapenning-systemen)

http://genderrorism.blogspot.com/2009/10/visst-kan-konsroller-i-yrkeslivet-hamma.html

http://genderrorism.blogspot.com/2009/09/skjuta-mig-i-foten-sjalvklart-hjalper.html
Genderrorist:
Ja! Nu eftersom du gör det just här passar jag på att fråga. Varför kallar du dig humanist? Det är ju liksom så luddigt begrepp och det är obegripligt vad man menar om man säger "jag är humanist" om man inte först förklarar kontexten (alltså som du gör här, "jag är inte feminist, jag är humanist"). Du har iofs kommenterat inlägget jag undrat det i rent allmänt, men du skrev inte om just ordvalet där och jag är verkligen nyfiken.
Tanja //

Jag är väl medveten om att det finns minst lika många tolkningar av begreppet "humanist" som det finns av "feminist", och har inte för avsikt att här försöka bena ut vilken definition som är mest "rätt".

Jag tror jag vet vad du är ute efter. Du vill få mig att gå i fällan att ondgöra mig över "feminister" trots bredden i termen, när jag själv i förbigående använder en tänkbar definition om mig själv som är minst lika bred. Eller hur? ;-)

Ain't gonna happen. För det första - och viktigaste - så har jag inget emot någon bara för att denne kallar sig feminist. Det är bara en hel del av åsikterna och teorierna som brukar framföras av självutnämnda feminister jag har svårt för.

Likaså här, det var det Anneli skrev jag hade issues med - inte Anneli som person...

Nåväl, jag skall självfallet svara på din fråga! Om jag skulle kalla mig humanist - notera att jag skriver "Kunde säkert lika gärna kallat mig..." - hade jag lagt in följande innebörd i ordet:

Någon som tror på människors lika värde, och som därför vill att alla människor i så stor utsträckning som möjligt skall ha samma rättigheter, möjligheter och stöd här i livet.

Därför är jag av övertygelsen att såväl kvinnors som mäns problem, hinder och utmaningar skall hanteras på lika villkor. (Dvs utan något "skyldigt" kön...)

Sedan är jag sannolikt humanist även i den bemärkelse att jag har påtagligt svårt för Gud-begreppet, och tenderar att uppfatta organiserad religion som något farligt / skadligt, men det är kanske av underordnad vikt just i detta sammanhang?

Svar nog? :-)
Anneli sa…
Genderrorist:
Nu har jag läst dina inlägg och tycker att de är uppfriskande och nyanserade.

Det här med föräldraförsäkring och pension är en sådan fråga som jag inte har reflekterat över så mycket, kanske mest för att jag lärt mig att det är självklart att man som kvinna ska se till att ha ett eget jobb och försörjning, istället för att lita på att maken jobbar ihop till vår gemensamma välfärd och pension. Det är ju lite knepigt med just föräldraledighet också eftersom diskussionen ofta förutsätter att alla barn har två föräldrar.

När det kommer till könsroller och missgynnande av kvinnor i arbetslivet så ser jag det definitivt som en feministisk fråga att påpeka som du gjorde. Det är klart att det är kvinnornas ansvar att rycka upp sig och framhäva sin egen insats. Å andra sidan har jag aldrig uppfattat feminismen som en ideologi som framhäver kvinnor och bashar män på löpande band. Tvärtom tenderar feminister att skylla på strukturer och uppmana kvinnor att bryta strukturerna. Så hela könskrig-biten är främmande för mig.


Och nej, jag tänker inte göra som snubbarna jag ondgör mig över. Tycker du bra saker så tycker du bra saker, även om vi tycker dem av olika anledningar.
Genderrorist:
Jag tror jag vet vad du är ute efter. Du vill få mig att gå i fällan att ondgöra mig över "feminister" trots bredden i termen, när jag själv i förbigående använder en tänkbar definition om mig själv som är minst lika bred. Eller hur? ;-)

Nej, men tack för förtroendet :P
Jag undrar bara varför man väljer en term som är betydligt mer luddig än "feminism". Hade jag velat pyssla med jämställdhetsfrågor utan att kalla mig feminist hade jag t ex sagt nåt i stil med att jag är för jämställdhet. Faktiskt. Ärligt.
Tanja //

Okej, jag var kanske lite orättvis som förutsatte att du hade en baktanke; sorry... :-)

Att jag använder en så "luddig" term är för att den satt i relation till maskulist och feminist faktiskt på ett rätt tydligt sätt klargör att man avser en "gyllene medelväg". Eller hur?

(Oavsett vad det finns för tolkningsmöjligheter av termen i övrigt)

Visst kunde jag bara säga att jag är för jämställdhet och jämlikhet. I mina ögon är det dock viktigt att markera att det innebär icke-feminism och icke-maskulism, då jag inte anser att någon av de ideologierna är 100% pro jämställdhet och jämlikhet!

Anneli //

Tack för den positiva återkopplingen, och för att du levererade den så prestigelöst trots min lite spetsiga utmaning. Det uppskattas. :-)

Sedan har vi uppenbarligen lite olika syn på vad feminism innebär. Till skillnad från dig tycker jag nog att åtminsone många (om än ej alla) av de feministiska strömningar vi har i Sverige idag, går upp på att måla upp män som sämre varelser.

Ser man det så gör du faktiskt samma misstag som du anklagar anti-feminister för:

"Dumma anti-feminister som bara bryr sig om manliga problemområden. Tacka vet jag feminismen, som fokuserar på kvinnors problem och önskemål!"

Utgår man från att feminismen bevakar (främst / endast) kvinnliga intressen kastar du faktiskt sten i glashus.

...fast å andra sidan, om man som du hävdar att man inte uppfattar feminismen som "kvinnor framför män" så håller ju ditt försvar.

Ingen idé att fightas om det, känns det som. Det enda jag skulle hoppas på är att du undviker att tala om hur du "hatar" stora grupper av män bara för att de inte delar din ideologi, ok?

Jag tycker många feminister har mansfientliga idéer som värst, alternativt är missledda avseende hur världen faktiskt är uppbyggd som bäst - men jag är väldigt långt från att hata dem som individer för det... (För vi är ju det, även vi anti-feminister: indivier.)
Anonym sa…
Jag kan exemplifiera med min egen uppfattning av feminism. Feminister pratar väldigt ofta om att kvinnor har lägre lön än män. Samtidigt så bryr sig samma människor påfallande sällan om att det är gigantisk skillnad i medellivslängd mellan män och kvinnor.
Man prioriterar alltså kvinnors löner framför mäns medellivslängd.
Anneli sa…
Genderrorist:
Jag tror att vår uppfattning om feminism skiljer sig så pass att det kanske inte är så meningsfullt att diskutera vilka frågor som priorieras av feminister - just för att jag uppfattar att feminister ofta behandlar jämställdhetsfrågor som är viktiga för båda könen, könsrollsproblematik osv.
Men tack för givande kommentarer.

Och nej, jag ska inte säga att jag hatar antifeministiska män som individer, när det är en viss sorts beteende som jag kopplar till kombinationen antifeminism och brölegoism som jag stör mig på. För den sakens skull inte heller sagt att alla som inte håller med mig uppvisar det beteendet.
Halken sa…
Hela idén om feminism och jämställdhetskamp mellan könen är bara en rökridå för att hindra oss att se de strukturella orättvisorna mellan klasser. Låglönejobben är inte kvinnoyrken, de är knegaryrken. Att det saknas kvinnor i AB-styrelser är för att det bara är det gamla gardet som sitter där. De få kvinnorna är ju någons fru eller dotter. Lyft blicken allihopa, det handlar inte om vem som ska heta brandman eller sköterskam, det handlar om varför bara de som kommer från lite finare familj utbildar sig till karriäryrken.
Anneli //

Vad vi förmodligen har olika åsikter om är vilken typ av feminism som är vanligast. Någon generell definition som täcker in alla "feminister" finns det ju inte...

I övrigt har du nog rätt på den punkten.

Tack själv för ett trevligt meningsutbyte, samt för ditt avslutande löfte! :-)

Populära inlägg i den här bloggen

Feministiska preventivmedel

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till