Färgskala för reklambranchen

När man läser bild på högstadiet lär man sig sånt där som färgskalan. Grundfärgerna är blå, röd och gul och däremellan finns nyanser som gröngul, gulgrön och rödlila.
Hos frisören finns inga gulgröna nyanser, men däremot extra ljus honungsblond och mörkt askblond, mahogny och cendré.

Och på kläder! På kläder finns det alla möjliga roliga färger. Som på den här sidan med hoodies.
De följer inga färgskalor jag tidigare lärt mig. De är i natur, royal, bordeaux, aska, bränd orange, iron, burgundy, choklad, stålblå, buteljgrön, ljus grafit, safety orange, mellanljusblå, sotröd, körsbärsröd, skogsgrön och antracit.

Och visst låter det lite mer spännande så än med ljus rödlila?

Kommentarer

Etu sa…
Något som är spännande är att massor av folk tror att Grön är en grundfärg, bara för att RBG som man har i datorer är just "Red, Green, Blue". Och vill man ha gul så tar man grön och reducerar bort blå. Detta blev så för att gul var en jobbig färg att utgå från när man började göra färgskärmar, och man kan inte byta nu för då skulle allt bli jättekonstigt.
Xhakhal sa…
Heh. Glöm inte att om man vill blanda akvarellfärger ska man inte ens tänka på grundfärgerna, utan tänka på regnbågen istället.
Lemon yellow och Gamboge är inte gula. Lemon yellow är "yellow-green" och gamboge är "yellow-orange", och vill du få bra grön blandar du en 'yellow-green' med en 'blue-green', medans en 'yellow-orange' och en 'blue-violet' blir en skitsunkig grön (men en skitcool brunsmutsig!).

Hemligt tips: Charcoal grey om du blandar Cerulean Blue med Light Red! Man kunde ju tro att det skulle bli lila, men icke sa nicke, där tänkte du fel!

(jag hatar att grundfärgerna i praktiken inte finns på riktigt. Det gör att man istället för at ha tre färgkakor (eller sex, om man köper att 'varma-kalla' har något att göra med att faktiskt -blanda- färger snarare än att -använda- dem) finner sig sitta med 33st och craving for more. Och jag hatar att jag istället för att säga 'vinröd' skiljer på bordeaux och bourgogne, och att 'oxblod' tävlar med 'indian red' som i sin tur bara nästan är coolare än St Petersburgs 'English Red'... men oxblod vinner förstås, för det låter coolast)

Populära inlägg i den här bloggen

"Jag använder inte ord som partner, men..."

Tvångskvinnligt. Om bisexualitet och relationer med män.

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till