Det är alltid mest synd om mig

Per Ström klagar över att det nämns specifikt när kvinnor är med om olyckor, men inte när män är det. Ni vet, sexton döda varav fyra kvinnor. Den här gången handlar det om att man förmodligen skulle skriva ut (dessa ständiga antaganden!) att det var 48 kvinnor som var instängda i en gruva om så var fallet, men när det är män som är instängda är de minsann bara människor. Stackars diskriminerade män.

Simone de Beauvoir
klagar över precis samma sak i "Det andra könet". Att människa = man, om ingenting annat explicit uttrycks (alltså att människan är kvinna). Kvinnan är alltså någonting avvikande och mannen normen. När det står 48 gruvarbetare instängda antar alla (inklusive Per Ström) att dessa är män. Stackars diskriminerade kvinnor.


Det spelar kanske inte så stor roll vilket kön man har, huvudsaken är att det är det andra könet som är det privilegierade.

Kommentarer

Anonym sa…
Det är ju faktiskt lite löjligt när det står "Kvinnlig polis" i rubriker och på löpsedlar, om en sådan råkat ut för något. Varför står det inte "Manlig polis" om det är en sådan?
Anneli sa…
För att de flesta poliser är män, så att man antar att det är en man det är frågan om ifall det inte specificeras. Samma sak när folk skriver "manlig förskollärare", för att läsaren annars förväntar sig att det är en kvinna.

"Varför bär så många företagsledare damunderkläder?" liksom... :)

Populära inlägg i den här bloggen

"Jag använder inte ord som partner, men..."

Tvångskvinnligt. Om bisexualitet och relationer med män.

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till