Lärarna får behålla sina fria arbetstider

SKL har backat med kravet på att få disponera lärarnas arbetstider 40h/vecka. Det är bra. Som lärare idag arbetar man 45 timmar i veckan, varav skolchefen har rätt att disponera 35. Som kompensation för de extralånga veckorna har man längre sommarledighet. Det är bra grejer. Det finns helt enkelt ingen mening med att hålla lärare på arbetsplatsen mitt i sommaren när det inte finns elever där att undervisa, bara för att de inte ska ha längre semester. Det finns heller ingen mening med att skolcheferna ska kunna hindra lärare att läsa elevuppgifter eller planera lektioner i hemmet, istället för på arbetsplatsen. Den dag de flesta skolor har fräscha, välutrustade, avskilda kontor där lärarna kan sköta sitt pappersarbete i lung och ro kan det kanske vara läge att förvänta sig att de ska använda dem. Som det ser ut i nuläget på många skolor är det inte det.

Jag tycker att det är bra att facket vann den här striden. Tyvärr är det trist att både Metro och DN vinklar den till att bara handla om sommarlov. Man borde inte bli lärare om de tre anledningarna är juni, juli och augusti.

Kommentarer

Anonym sa…
Ja, det är lite synd att det inte tas upp hur vi lärare faktiskt har det när vi är på jobbet, och inte bara om vår ledighet. På min nuvarande arbetsplats är vi sju personer som delar på en dator och en telefon, i ett arbetsrum där elever springer ut och in hela tiden. Att tvinga oss att tillbringa ännu mer tid där istället för att jobba bättre hemifrån är bara ogenomtänkt.
Anneli sa…
Jo, jag vet att det ser ut sådär. Har besökt åtskilliga lärararbetsrum och känner på mig att de flesta kontorsarbetare inte skulle acceptera samma arbetsmiljö. Vilket är okej om lärarna kan välja att arbeta någon annanstans.

Men visst måste man som lärare kunna kräva arbetsro när man ska läsa elevuppgifter, förbereda lektioner etc. Då krävs det att elever inte kan springa ut och in och be en om saker. Och om arbetsgivarna nu håller med om att lärare måste få arbeta ifred, så är det väl inget självändamål att hålla dem på skolan 40h/vecka.
woow!

jopidopidoo!

grattis!

Populära inlägg i den här bloggen

"Jag använder inte ord som partner, men..."

Tvångskvinnligt. Om bisexualitet och relationer med män.

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till