Ungdomsverksamhet är bra grejer

När Mårten Gunnarsson skrev på SvD Brännpunkt och påpekade att kårobligatoriets avskaffande inte har fått en ordentlig konsekvensanalys blev kommentatorerna väldigt sura, och började gnälla om studentkårspampar. Det trista var att de missade hela poängen.

När kårobligatoriet avskaffas 1 juli kommer studentkårerna bli behandlade som vilka föreningar som helst, och får rätt att söka pengar från kommuner och landsting - som vilka föreningar som helst. Eftersom de dessutom kommer att tappa väldigt många medlemmar, är det väl högst troligt att de kommer att söka kommunpengar. Tidigare har de inte haft rätt att göra det.

Och det säger väl sig självt. Om X ungdomar ska dela på Y bidragspengar, blir det en viss summa pengar per förening som ägnar sig åt ungdomsverksamhet. Kommunerna får inte mer pengar för att studentkårerna får färre, så plötsligt blir det istället X+70000 ungdomar (i Stockholms län är så många studenter kåranslutna idag) som ska dela på Y bidragspengar. Trist för alla oss som håller på med spel, teater, kultur, språk, idrott, friluftsliv eller samhällsverksamhet med bidrag från kommunen.

Visst hör man ibland tröttsamma liberaler som klagar över att ungdomar tror sig ha rätt att få bidrag, och få sina hobbys betalade av andra med bättre ekonomi. Det de ignorerar är att det här med ungdomsverksamhet är grymt nyttigt för samhället! Särskilt när vi får engagera oss själva i föreningar som drivs av unga, för unga.

Efter ett par år i Sverok har jag fått grymma byråkratiskills, kan läsa föreningsstadgar utan att tycka att det är jobbigt, förstår demokratisk formalia, kan skriva fullt korrekta beslutsprotokoll, vet vad som är meriterande när man söker projektbidrag, o.s.v. Vi har föreningar där 15-åringar sitter i styrelsen och bestämmer över rätt stora pengar. Och alltså får en chans att ta eget ansvar, bedöma konsekvenserna och arrangera verksamhet för andra unga. Som ungdomsförbund är vi grymt bra på det här med demokratisk fostran, faktiskt. Och det har jag hört att staten tycker är bra och viktigt.

Dessutom, ju fler ungar som åker på kollo, spelar fotboll eller teater, lanar, tar hand om djur eller åker på lajv, desto färre är ute och super, bränner skolor och begår våldsbrott. Det är rätt nyttigt. Det här med bidrag till ungdomsföreningar kanske är en bra grej, egentligen.

Kommentarer

Mathias sa…
Det finns alltid massor av roliga saker man skulle kunna hitta på om man hade obegränsad tillgång till andra människors pengar...
Anneli sa…
Ja, det finns det. Men det är inte över huvudtaget relevant vad man skulle kunna hitta på med obegränsad tillgång till andras pengar. Som du säkert vet egentligen.

Är det så att du egentligen vill diskutera huruvida det är rätt att kommun och stat delar ut bidrag till ungdomsverksamhet, så kan du väl komma med en frågeställning att diskutera utifrån?
Anonym sa…
Ok, frågeställning: Var det bra att alla studenter tvingades vara med i och betala medlemsavgift i en klubb, eller är det bättre om människor själva får välja i vilka föreningar de ska vara med i?
Anneli sa…
Anonym: Jag är ärligt talat inte så intresserad av frågan om kårobligatoriets vara eller icke vara. Rent praktiskt tycker jag att det är synd att det avskaffas, eftersom studentföreningarna får sämre med pengar och det är mitt studentliv det går ut över. Å andra sidan ger avskaffandet mig större chans till bra studentbostad (eftersom man måste vara kåransluten för att köa nuförtiden), och andra fördelar i och med att jag ämnar stanna kvar som medlem.

Sen kan man väl säga att i teorin är det taskigt att kollektivansluta folk till föreningar hejvilt, men det är inte som att studentkårerna är de enda sådana föreningarna. Du kan inte bo i en bostadsrätt utan att vara med i bostadsrättsföreningen heller? Du kan inte gå på planteringsföreningens fester om du inte är med i planteringsföreningen. Sett på det sättet är det inte så konstigt att du inte kan studera utan att vara med i studentföreningen.
Johan Lind sa…
Skillnaden är att de föreningar du nämner som exempel ÄGER arrangemanget, när det gäller studentkåren så äger densamma sällan skolan. I och med att kårobligatoriet försvann så försvann en kassako för politikerwannabes. Istället så måste kåren visa att den tillför något för att få medlemmar, kan den inte det så försvinner den, likt allt annat utan nytta och värde.

Populära inlägg i den här bloggen

"Jag använder inte ord som partner, men..."

Tvångskvinnligt. Om bisexualitet och relationer med män.

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till