Breda och folkliga

Den här morgonen satte jag kaffet i vrångstrupen, när jag såg DNs rapportering om SDs faktiska politik. Det var en så enkel sak som kulturpolitiken, att partiet vill stärka det svenska kulturarvet genom att satsa en himla massa pengar på folkdanslag:

Det blir hembygdsföreningar, folkdanslag, spelmanslag, Riksantikvarieämbetet och olika museer som får dela på pengarna, uppger Sveriges Radios "Kulturnytt". Partiet vill också avveckla det statliga stödet till kultur som syftar till att chockera, uppröra eller provocera. I stället vill man ha en mer bred och folklig kultur.

Och snälla, ursäkta, va?
Jag hör ju till den underliga lilla delen av den svenska befolkningen som faktiskt ägnar sig åt spelmansmusik, folkdräkter och gammeldans (mina föräldrar träffades på en spelmansstämma, okej?). Och allvarligt... när blev det samma sak som "bred och folklig kultur"?

Om det ändå någonsin kunde vara ens hälften så många besökare på en spelmansstämma, som det var på Sergels Torg i går kväll för att demonstrera mot Sverigedemokraterna... då hade vi kunnat prata. Innan dess avfärdar jag gärna partiet som verklighetsfrånvända.

Kommentarer

Anonym sa…
Nu är det ju inte bara folkdans det ska satsas på. Även forminnen ska få ökade anslag...

http://www.youtube.com/watch?v=EUPlsm4A1QI&feature=player_embedded#!
Mikael sa…
Hmmm... gissar att många (kanske rentutav de flesta?) svenskar skulle uppröras och därtill provoceras av min "töntiga" sockendräkt och excentriska kärlek till det gamla kulturarvet...
Anonym sa…
Äntligen nån som står upp för fornminnena.
Undrar om Bruno Gollnisch - Front National har två falanger, hans är mer abortmotstånd, Marine Le Pen mer "främlingsfientlig" - uppskattar detta (franska-varning)? Jag ansökte om medlemskap för att rösta på Gollnisch nu när Jean-Marie LePen afgår.
Detta p g a att FN motsvarar SD.

Ang. sjelfva utspelet är jag säker på att förslaget i fråga äro fullt medvetna om att wermlandspolska dansad till Vårvindar friska ICKE äro lika folkliga ting som Bruce Springsteen, Tanita Tikaram och annat som hörs på Radio P4.

Deremot skulle man kunna tänka sig att Vårvindar friska är (i musikväg) betydligt folkligare än sednaste kompositionen af ngn dålig Schönberg-kopia, eller f d d skojaren Glass.

Och tyvärr äro reglerna för kulturstöd i dagsläget skrifna på 1970-talet (verkar det som af innehållet) med mer qvalitetspoäng för originalitet och chockverkan än för att kunna gå hem hos många, men ngt färre och nyktrare än Radio P4.

Och Malmöhus Vapenkammare är mer värd kulturstöd än Ecce Homo.
Och för herrar Gardell och Lewengood torde Amos bara vara halfva lösningen. Om Amos gifter sig med en evt framtida frk Lewengood torde de båda herrarne kunna få barnbarn ihop - hvilket dermed är vettigare att skjuta fram än chockerande saker som Ecce Homo.
Förresten, känner du hon Jinder? Redan gift och så, och en ungmö i hennes år lär icke hjelpa mig bli mångbarnsfar, men helsa henne gerna att hennes musik storgillas.

Populära inlägg i den här bloggen

"Jag använder inte ord som partner, men..."

Tvångskvinnligt. Om bisexualitet och relationer med män.

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till