Jag älskar dig ju, på låtsas

Inlägget om lajvroller och deras sexualitet genererade en del diskussion i min vänskapskrets. Ganska relevant för det här inlägget, blir konstaterandet att det är så mycket lättare på lajv att spela på hat och våld än på kärlek och sex. Den förklaring flest av oss fastnade vid var nog det här med att de flesta av oss har en väldig distans till våld i vårt vardagsliv. Däremot mycket mindre distans till kärlek. Alltså är det svårare att spela på det. Nu blev jag ombedd att skriva någonting om hur folk spelar på kärlek på lajv och vilka effekter det kan ha på mer eller mindre erfarna lajvare. Eftersom jag gillar att nörda på området och kan räknas som en erfaren lajvare tänkte jag till och med försöka komma med ett par scenarion och lite tips. Håll till godo:

Det står i era rollbeskrivningar att ni har ett förhållande, men ni vågar knappt spela på det. Ni pratar sällan om varandra, rör inte vid varandra och det är inte otroligt att någon av er kommer att vara otrogen innan lajvet är slut.

De här paren har jag träffat på lajv ganska många gånger. Kärleksrelationer på papperet som inte spelas ut. Jag gissar att de ofta handlar om att spelarna inte tänkt igenom relationen tillräckligt bra eller känner sig tillräckligt trygga med varandra. Det är sjukt läskigt att spela så dedikerad till någon man inte riktigt känner. Med konsekvensen att motspelarna uppfattar er relation som oseriös och inte trovärdig. Så ett par tips:

  • Prata igenom relationen med personen du spelar mot innan lajvet. Hur kära är egentligen rollerna? Hur träffades de, hur ser deras relation ut? Även om det är ett arrangerat äktenskap, hur pass mycket respekterar de sitt gemensamma hushåll, hur måna är de om att verka lyckliga ihop etc.
  • Våga vara tillgivna. Par som levt ihop länge behöver inte sitta tätt ihop och kela hela lajvet. Lägg en hand på din partners axlar i förbifarten eller fråga oroligt om hen fryser på kvällen. Det är dessutom mycket mindre läskigt att våga ta sig den sortens friheter mot en motspelare, om ni kommit överens om innan ungefär hur makarnas kontakt ser ut.
Du fryser och hen sitter vid elden med en mantel som ser osedvanligt skön ut. Så du sätter dig bredvid och lyckas flörta till dig att få sitta under den. Era roller börjar konversera varandra medan ni småkelar under manteln. Hen frågar om hen får dela din fårskinnsfäll inatt.

Jag skulle vilja påstå att "mantelraggen" är en klassisk fälla och outtömlig källa till mycket drama på lajv, särskilt om man har med oerfarna lajvare att göra. Här finns ganska många fallgropar, ska ragget tolkas som helt IN-lajv eller är någon av parterna intresserad OFF? Finns det några pojkvänner/flickvänner utanför spelet att ta hänsyn till? Hur är man säker på att respektera alla spelares fysiska gränser? Så, ett par tips då:

  • OFF-ragga inte på lajv! Typ grundregel nummer ett. Det är helt okej att ragga på lajvare utanför spel, men försök att alltid ha grundinställningen att saker som händer i spel bara är i spel. Du skulle inte ta det personligt om någon började mucka gräl med dig på värdshuset, så försök att inte ta det personligt när någon ler och talar om för dig att du har vackra ögon heller. Det är din roll som har vackra ögon. Det är hens roll som tycker det.

  • Det är helt okej att gå OFF och fråga. Har du lovat att dela sovplats med ett lajvragg och är inte säker på om det bara är era roller eller om det faktiskt slår lite gnistor mellan er spelare också, kan det vara läge att fråga om det. Eller för all del om du verkligen är pepp på den där fårskinnsfällen men verkligen vill slippa hångla. Att diskret mumla att det här bara är IN i örat på partnern gör det hela lite mindre besvärligt.

  • Var lyhörd för fysiska gränser. Finns ett ganska bra sätt när man fyslajvar överlag med folk för att se om de är på eller inte. En spelare som är med på noterna spelar tillbaka. En spelare som inte är det låser sig eller svarar inte. Om du trycker upp henom mot väggen och ger henom en utskällning, och hen håller mun och tittar ner i golvet, är det ett bra tecken på att du ska tagga ner. Om du försöker kyssa henom och hen inte svarar, är det också det.
Känslorna mellan era roller är passionerade. Ni har en scen för er själva där ni står och håller om varandra intensivt och går in väldigt hårt i rollernas känslor. Du mumlar "jag älskar dig" in i hens hår och kysser hens panna flera gånger, eller så gråter ni i armarna på varandra.

Det här är lite motsatsproblematiken mot det första exemplet. När man har med immersionister att göra händer det ganska ofta att folk går in ganska starkt i rollernas känslor och kan ha svårt att hålla distansen till det. Snygga scener med mycket kärlek och tårar, men en utmaning för att känslorna inte ska blöda över på ens verkliga jag. Det är svårt att mumla att man älskar någon flera gånger utan att mena det. Men eh, tips:

  • Rolla av ordentligt! Prata igenom scenerna efter lajvet, diskutera hur det kändes. Sånt här är lättare om ni känner varandra sedan innan, men om ni inte gör det är det särskilt viktigt. Gör tydlig skillnad på er egen relation och rollernas. Känn efter ordentligt, så att känslorna är betingade på rollen och inte spelaren. Lättare om man pratar.

  • Fäst upp er relation på spelspecifika saker. Det är er gemensamma tro, en lajvreligion, som förenar er. Eller er gemensamma kamp för en viss sak, som också är specifik för lajvvärlden. Det är hens rolls specifika egenskaper du älskar - ingenting som återfinns hos spelaren. Hens envishet och fasta tro på vad som är rätt, inte hens vackra hår och djupa ögon.
Det var lite om kärlek på lajv. Jag tror att jag skrivit om sex på lajv ganska många gånger förut. Som här. Och om starka känslor här. Det är onekligen ett intressant ämne.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Samtycke: om gåvor och gummiband

"Lajvare gillar körsång och BDSM"

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det