Hur man tappar trovärdighet och förtroende

För ett tag sedan gick jag med i gruppen Vegetarian på Facebook. Dels, som med de flesta sidor och grupper på Facebook, för att det gärna får stå att jag är vegetarian när man går in på min infosida. Och dels för att det är trevligt att diskutera med likasinnade emellanåt.
Sidans största förtjänst är emellertid att förse mig med riktigt, riktigt dåliga argument för veganism. Väldigt många sådana. Topp fem:

1. Veganism är mer spirituellt än andra dieter.
Kolla på typ hinduismen. Många hinduer är veganer. Alltså kommer man närmare Gud och naturen om man inte käkar djurprodukter.

2. Det är onaturligt att dricka andra arters mjölk.
Till skillnad från processad soja som är otroligt naturlig, då. Eller att kommunicera med människor från andra sidan jordklotet via datorer. Fantastiskt naturligt.

3. Mjölkindustrin är en feministisk fråga!
Kor är också kvinnor, och om kvinnor behandlas illa i fabriker så är det en feministisk fråga att få dem att inte göra det.

4. Vegetarianism är ungefär som att bara knarka på helgerna
Och om vi talar om för dagens ungdom att det är okej att de dricker mjölk, även om de inte äter kött, så kommer det att, på samma sätt som knark, leda till att de blir överviktiga, kriminella och dör i förtid (sic!)

5. Kött är mord! Mjölk är mord! Ägg är mord! Slakt och våldtäkt och tortyr!!!!!1
Mm, visst visst. Och staten är förtryck, rösträtt är tvång, lönearbete är slaveri, RFSU är perversa sexualliberaler, skatt är stöld, kapitalism är människofientlighet och religion är ett opium för folket.

Så kan man hårddra det för att göra retoriska poänger. Men kommer det att möjliggöra för en konstruktiv diskussion över huvudtaget? Jag tror att aggressiv retorik av det här slaget snarare gör att folk har svårt att ta en på allvar, och att den därmed är rent kontraproduktiv. Visst kan man kalla RFSL för homosexmaffian eller böglobbyn om man vill, men hur mycket trovärdighet i en diskussion om adoptioner har man sedan? Visst kan man skriva att alla som röstade i riksdagsvalet är köpta av etablissemanget, men hur stor är ens politiska trovärdighet efter det?

Det bästa man kan göra när man inlett med att skrika "tortyr och våldtäkt och mord!" och någon påpekat att ens retorik är dålig, är dessutom att svara med "men så är det ju!" som om man just upptäckt en obehaglig sanning och den andra personen bara är i förnekelse över faktumet. Det gör det fantastiskt lätt att ha en bra diskussion.

Jag ger den här gruppen två dagar till och ser om det finns några vettiga människor i den. Sedan går jag ur. Tyvärr.

Kommentarer

HG sa…
Ack ja, muu-feminismen är qul. Får man förkorta det muu-minism?

Populära inlägg i den här bloggen

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till

"Lajvare gillar körsång och BDSM"