Innehållsförteckning

Häromnatten frågade jag på McDonalds om de har några veganska sötsaker, och bad att få titta på innehållsförteckningen till chokladdonuts och äppelpaj. Det fick jag inte, men däremot kunde jag få en lista över vanliga allergener som produkterna innehåller. Om jag inte nöjde mig med det kunde jag få prata med en arbetsledare. När jag bad att få prata med arbetsledaren sa han dock samma sak, att listan över vanliga allergener är det enda de delar ut till gästerna.

Förvirrad över ifall det ens är lagligt att göra så konstaterade jag att McDonalds äppelpaj inte innehåller vare sig laktos, mjölkprotein eller ägg och bestämde mig därför för att göra en chansning. Fast det där låg kvar och skavde lite i bakhuvudet, man måste väl ändå dela med sig av innehållsförteckningar när gästerna ber om det?

Så väl hemma gick jag in på McDonalds hemsida, som har en rätt bra användbar allergiförteckning. Om man nu är allergiker. Kryssrutan "vegetarisk" hade varit rätt bra att ha den också, men men.

Efter att ha kollat innehållsförteckningarna på kanelbulle och äppelpaj förstår jag dock varför Donken föredrar att inte lämna ut dessa. Såhär ser de ut:

Kanelbulle
Ingredienser:
Vetemjöl, socker, vatten, margarin (vegetabilisk olja, vatten, salt, emulgeringsmedel: E471 (mono- och diglycerider av fettsyror), antioxidationsmedel E330 (citronsyra) aromer), jäst, äppeljuice, skållat havremjöl, kanel, salt

Paj, Äpple
Ingredienser:
Vatten, äpplen 23%, vetemjöl, socker, vegetabilisk olja, modifierad majsstärkelse, salt, dextros, inverterat socker, kryddor (muskot), naturliga aromer (citronolja), kanelextrakt, citronsyra.

Mono- och diglycerider av fettsyror, modifierad majsstärkelse, inverterat socker, skållat havremjöl, dextros... jag är inte ens säker på vad allt det här är för någonting. Men särdeles gott och nyttigt låter det ju onekligen inte.

Kommentarer

Johan Lind sa…
Högst väldokumenterat och mycket naturligt. Emellertid framgår det inte om det mono och diglyceriderna kommer från animaliskt fett. I och för sig föga troligt då sådant fett är förhållandevis dyrt och mycket sällan används som råvara för denna produkt.

Vad gäller "får di göra på dette vise"...ja det får de. Finns ingen lag som säger att en restaurang måste ange innehållsförteckning på maten. På samma sätt står det dig fritt att äta var du vill.

För min det föredrar jag veganer på andra ställen än de jag frekventerar, maten blir billigare så.
Anneli sa…
Högst väldokumenterat får man ge dem. Om det känns särskilt fräscht eller naturligt råder det nog däremot ordentligt delade meningar om. Mono- och diglycerider är i regel inte animaliska i Sverige.

För min del föredrar jag ställen som serverar vegansk mat. Maten blir godare då.

Populära inlägg i den här bloggen

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till

"Lajvare gillar körsång och BDSM"