Helsingforsdagbok: Ett veckoslut

Det verkar som att finlandssvenskan gör skillnad på veckoslut (lördag-söndag) och helger (helgdagar) på ett sätt som sverigesvenskan inte gör. I alla fall så tycker jag om terminologin, så det här har varit mitt första veckoslut i Finland.

Man blir lite desorienterad när man inte har någon skola att gå till, har jag märkt. Men det blir till att hitta trevliga saker att göra ändå. Lördagen hade vi tänkt åka ut till Arabia, men det regnade och var mulet hela dagen, så på det viset blev det inte. Istället, för att ha gjort någonting, bestämde jag mig för att åka in till Kampens köpcentrum (som är en hyfsat enorm inomhusgalleria) och gå i butiker. Att gå i butiker i Helsingfors är inte särskilt roligt, det mesta är antingen kedjor som finns hemma också (Lindex, Gina Tricot, Indiska) eller dyr finsk design (Marimekko, Iitala) där man vill ha allt men inte har råd att köpa någonting.

Jag köpte ett par vykort som hamnade på väggen i mitt studentrum och åkte hem, där jag delade en tvättstuga med mina klasskamrater, köpte en påse chips till fredagsmys och såg den fantastiska norska filmen Mannen som älskade Yngve. Jag passade också på att använda bastun, som hade ett par timmars öppen drop-in för damer. Det var dock ingen annan där, så jag satt ensam och läste kurslitteratur i värmen. Väldigt skönt!

Idag åkte vi ut till Arabia där vi fastnade i fabriksbutiken. Muminmuggar är billigare på finlandsbåtarna än här ute, så det är inte mödan värt att åka ut för dem. Jag köpte ändå en, sommarmuggen med Lilla My i andrasortering. Överlag tycker jag väldigt mycket om finsk design har jag insett (som om jag inte visste det, jag har en del hemma). Som Runo-serien från Arabia och Taika från Iitala. Jag börjar förstå folk som betalar galet mycket för porslin som är snyggare än IKEAs. Det ska jag också göra när jag får en oförskämt hög inkomst och mina nuvarande, slitna svarta IKEA-tallrikar är uttjänta. Men det lär dröja ett tag.

Därefter hittade jag Astrid och Apornas Chorizo i en vanlig matbutik och köpte hem ett paket. Fantastiskt gott med svamp, ris och grönsaker! Eftermiddagen har ägnats åt att läsa kurslitteratur och eventuellt blir det väl en öl i Berghäll framåt kvällen. Vi får se. Hur som helst har det varit ett skönt veckoslut!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Samtycke: om gåvor och gummiband

"Lajvare gillar körsång och BDSM"

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det