Barmkläde

I den här bloggens barndom, när jag insett att de flesta inte spontant förstår bloggnamnet Jeu de rôles och hur det stavas, brukade jag hänvisa vänner till att googla på frasen Annelis bröst, så får man upp den. Det stämmer faktiskt!

Idag blir det ett hantverksinlägg och studie i mönsterkonstruktion, eftersom jag börjat inse att jag faktiskt kan sy. Med fokus på, hör och häpna, Annelis bröst!

Dagens uppdrag var att göra ett barmkläde, att ha på lajv under kjortlar och saker, när modern bh känns lite för off. Jag har lite för stor byst för att känna mig bekväm helt utan, men formen på den gör att jag helst vill ha lite för att stadga upp av rent estetiska skäl också. Målsättningen var alltså stadigt och snygga bröst, snarare än historiskt korrekta. Alltså är tight cotehardie inget alternativ.


Jag började göra en principskiss. Grundtanken är något slags blandning mellan en sport-bh och en trekantsbikini. Ett brett band under bysten och två trekantiga kupor som rynkas fast på det, samt ett rejält bakstycke.

Till en början hade jag en plan att försöka få barmklädet att lyfta och puffa upp brösten mot mitten, som snörliv och liknande 1700-talsplagg gör. Tanken var att göra en bred remsa med underbystmåttet och två trekantiga kupor, och se till att remsan var lite för tight och kuporna korta, så att brösten tvingas uppåt. Problemet med det var att bara lakansväv inte lyfter bysten hur högt som helst, utan det hamnade sömmar mitt på dem istället, och de fick en ganska lustig form.

Då kom axelbanden in i bilden, och jag förlängde helt enkelt axlarna med ungefär 7cm, så att det breda bandet hamnade under bysten på riktigt. Det här blev med ens mycket snyggare, och lakansväven gör två ganska mjuka, fina kupor. Problemet med den här varianten var att den inte håller brösten på plats tillräckligt, utan de studsar omkring när man rör sig.

Här kom konceptet med moderna sömnadstekniker in i bilden, och jag la helt enkelt ett gäng bystveck. Ett på varje sida om bröstet. Efter att ha lagt ett veck mitt bak också, sitter barmklädet mycket bättre och brösten hålls ordentligt på plats.Slutresultatet (under en tröja i brist på kjortel) blir lite sextiotalstoppiga bröst. Avsevärt mindre än i en modern bh (som har vadderade, formpressade kupor, för läsare som inte har överdrivet bra koll på damunderkläder). Men man ser definitivt att jag har bröst, de ser bra ut, sitter där de ska och studsar inte runt. Jag är nöjd!

Nu ska jag bara sy en riktig variant i oblekt linne istället, så har jag inlajv underkläder sedan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det

"Lajvare gillar körsång och BDSM"

Samtycke: om gåvor och gummiband