Förtrycksworkshop

I helgen var jag på det fantastiska lajvkonventet Prolog i Västerås. Jag älskar verkligen Prolog och tror att det gör så himla mycket för den svenska lajvhobbyn. Mest för känslan av att "alla" är där. I år bestämde jag mig för att dra mitt strå till stacken, och arrangerade en förtrycksworkshop. Det har varit mycket sådana med fokus på våld, förhör etc. och jag kände att jag ville utgå från feministisk teori och vardagsförtryck istället. Det var välbesökt och populärt! Awesome jättekul!

På begäran slängde jag upp en handout som sammanfattar workshopen. Så jag ber om ursäkt om det här inlägget är lite långt, men det kanske är intressant för er som inte var där:Förtrycksworkshop, Prolog 2012. Sammanfattning
Anneli Henriksson

Handlingsutrymme. Vem har rätt att göra vad? Allt från väldigt tydliga saker (Vem har rösträtt? Vem är det man frågar om lov? Vem får komma in på krogen?) till mer subtila saker (Vem får skämta på vems bekostnad? Vem får fisa och rapa offentligt? Vem kan gå till skolan i en väldigt ful tröja?).

Typ det viktigaste att tänka på när man förtrycker roller på lajv. Att förtrycka någon handlar om att begränsa dennes handlingsutrymme. Till exempel genom att stänga ute personer, ge dem order de måste följa, eller hindra dem att prata om vissa ämnen. Men det viktigaste för bra förtryck på lajv är att alla roller har ett handlingsutrymme. Det är inte kul att vara den som aldrig får göra någonting på eget bevåg, men det är kul att behöva hitta lösningar för att komma runt sina begränsningar.

Intersektionalitet. Eller förtryckssamverkan. Går i princip ut på att det inte går att peka på en enda egenskap som gör en person underställd eller förtryckt av en annan. Även om män som grupp har mer makt än kvinnor som grupp, gör det inte att en rik, välutbildad kvinna har mindre att säga till om än en fattig, outbildad man. Där spelar faktorerna utbildning och ekonomi större roll än kön. Andra egenskaper som kan samverka är t.ex. etnicitet, ras (fantasylajv!), klass, sexuell läggning, religion, o.s.v.

I många fall skulle jag påstå att intersektionalitet är nyckeln för att hitta sätt att få fram olika rollers begränsade handlingsutrymme på. Som på steampunklajvet där en vän spelade överklassflickan som hade gott om pengar att röra sig med, men fick sitt minsta steg bevakat och inte fick bära en tallrik själv. Medan jag själv spelade husan som blev överhopad av tungt arbete, men var fullt fri att skrika, sjunga, springa och vara upprörd offentligt.

Ett par grundprinciper för förtryck på lajv:
Förtryck alltid roller, aldrig spelare. Det är realistiskt att ge personer under en i rang tråkiga uppgifter som att diska hela lägrets disk, eller att spärra in folk som begått brott i fängelse, men det är inte roligt att spela på lajv.

Och kritisera alltid rollens egenskaper, inte spelarens. ”Cordovsvin” är ett bra skällsord. ”Fetto” är ett dåligt.

Prata om det! Det är aldrig speldödande att prata ihop sig inför ett lajv. Hurdant förtryck är okej, vilka gränser har spelarna, fysiskt såväl som psykiskt. Stoppord är bra grejer. Och det är alltid okej att ta undan någon diskret och fråga hur läget är, om en scen var okej, om man kan ta i hårdare på någonting och låta bli någonting annat. Och självklart: är man ett svin inlajv, är det extra viktigt att man är trevlig off.

Härskartekniker
På den här workshopen utgick jag från härskarteknikerna som Berit Ås definierat, och fyllde på med några från Elaine Bergkvist.

En härskarteknik är primärt någonting som en person i dominerande ställning använder för att behålla makten och förtrycka någon i en underlägsen ställning. De är inte någonting medvetet som t.ex. alla män gör för att vara elaka mot alla kvinnor. Oftast används härskartekniker ganska omedvetet. Poängen med att synliggöra dem är inte heller att tala om att alla som använder dem är onda.

Tanken med att definiera och synliggöra härskartekniker är att man när man hamnar i situationer som inte känns särskilt kul, när man känner sig illa behandlad eller nedtryckt, ska kunna ha ett verktyg för att definiera vad som egentligen hände. Ett metaspråk om förtryck. ”Jaha, jag blev förlöjligad, det var därför jag kände mig så dum!”. Just därför är de också effektiva att använda medvetet för att skapa förtryck på lajv.

Vissa härskartekniker är mer tacksamma för att skapa spelbejakande, roligt förtryck än andra. Poängen är hela tiden att roller ska bli förtryckta och få sitt handlingsutrymme begränsat, inte spelare. Därför delade vi upp dem på en plus- och minuspol, och fyllde i med egna erfarenheter och exempel. Tabellen är inte helt komplett, men sätter igång lite tankar, och låter en fylla i med egna erfarenheter:

Härskarteknik. Vänsterspalten är plus, högerspalten är minus:
Osynliggörande
t.ex. att ignorera eller ”glömma bort” en person, avbryta, ta cred för dennes idéer...
Tacksam mot t.ex. tjänstefolk eller nyrekryter, om man pratar hemligheter i rummet och ignorerar att de är där. Bra intrigspridare!


Om man tydligt bekräftar att man hört vad någon annan sa, och sedan stjäl idén och får bekräftelse.
Lätt att döda intriger med. T.ex. om någon vill avslöja någonting viktigt och man själv bara ignorerar denne.


Det är väldigt jobbigt att bli ignorerad i längden. Så även om det är en sjukt tacksam statussänkare att ignorera någon en stund, är det nästan outhärdligt (för spelaren!) längre tid.
Förlöjligande
t.ex. att göra sig rolig på någons bekostnad. ”Lilla gumman”. Att förvränga vad någon säger och bemöta det.

Roliga ironiska kommentarer.
Nidvisor, elaka rykten, smädelser!

Tacksamt sätt att skapa ”vi och dem” genom att förlöjliga andra gruppers signifikanta drag.
Jätteviktigt att det inte drabbar spelarna här. Förlöjliga inte bedrifter, utan bara egenskaper. Den som presterar dåligt på träningen eller bränner vid frukostgröten mår dåligt av att bli smädad för det in.
Dubbelbestraffning
Eller: vad du än gör, så gör du fel.Etiska dilemman! Gör du på ett sätt blir någon arg, gör du på ett annat sätt blir någon annan arg.


Ge ett omöjligt uppdrag och ha en spelbar bestraffning i bakfickan när det misslyckas.
Bestraffningen får inte vara alltför stor, så att spelaren drar sig för att ta ställning eller försöka lösa dilemmat. Det kan bromsa upp spel rejält.
Undanhållande av information
När relevant information helt enkelt inte når alla parter. De viktiga besluten togs i bastun medan du trodde att de togs på mötet. Eller när lajvets framtid avgörs på ett hemligt rådslag och du inte är inbjuden.
Kan t.ex. fungera för att skapa stämning och intriger. Alla i gruppen vet att A är kär i B – utom B, som ingen talar om det för.


Hemlighålla saker, och vara dålig på det. Tala inte om när det hemliga mötet är, se till att offret får veta det på omvägar, och bli ertappad med att ha försökt dölja saker.
Hemligheter på lajv är till för att avslöjas! Och den här tekniken är överlag rätt farlig att använda på lajv.


Det kanske är realistiskt att placera en roll i arresten hela förmiddagen eller se till att hen inte kommer till det hemliga rådslaget, men det blir väldigt tråkigt för spelaren som missar intriger.
Påförande av skuld och skam
Eller: du är så jävla dålig, om du bara klarat av det här hade vi lyckats.

Klassiker nummer ett när det kommer till lajvkonflikter.


Smäda, skälla, trycka till, tala om för folk hur mycket de suger.


Använda för att skapa hierarkier, ta sig rätt att skälla och stiga i status.
Åter igen, akta sig som fan för att gå på spelares egenskaper eller bedrifter.


Om påförandet av skuld för att t.ex. morgonmötet spårade ur leder till att rollen inte får arrangera fler möten. Speldödare.
Våld och hot om våld
Eller: gör som vi säger, annars får du spö.
Också en lajvklassiker. Tacksam för att skapa obehag och rädsla inför en grupp, att bibehålla sin status, att hota och att stegra konflikter med. Varning för våldsmonopol! Är det bara en grupp på lajvet som kan bruka våld, blir den i princip immun från konflikter, och bromsar upp spel.
Komplimangsmetoden
En förolämpning som börjar som en komplimang är mycket svårare att bemöta!
Snygg tröja, har du köpt den på rea?
Du är ju smart för att vara blond!
Effektiv för att bibehålla en illusion av trevlig stämning, t.ex. i ett kompisgäng där någon blir hackkyckling.


Kan också användas för att låta sin roll omedvetet avslöja sina dåliga sidor. Kallar du någon smart för att vara blond, avslöjar du dina fördomar mot blondiner.

Tolerans och välmeningsförtryck
Att i all välmening trycka till folk.
Jag är så himla okej med att du är onormal”
Eller inte ska väl lilla du behöva öppna dörren själv!
Genom att tolerera någon, ger man sig själv rätten att bestämma vad som är okej eller inte. Dessutom verkar man trevlig och välmenande under tiden.


Tacksam för subtilt förtryck, t.ex. av kvinnor på 1800-talslajv. Rollen får väldigt begränsat handlingsutrymme om hon hela tiden får allt serverat, även om de som gör det bara tror att de är snälla.

Stereotypisering
Eller: alla X gör Y
Väldigt tacksam för att skapa fördomar om andra grupper på lajv, och ”vi och dem”-känsla.


Jaha, du är bonde! Jag träffade en bonde en gång, han hette Emil, känner du honom?”

Väldigt bra när alla X inte gör Y. Att sitta och prata om hur onaturligt det är att kvinnor arbetar medan det kvinnliga hembiträdet dukar av, eller tala om för orchen att man minsann hört flera bra källor säga att orcher inte kan prata.
Stereotypiseringen blir lite farlig om den går från fördomen ”alla X gör Y” till att man försöker få det till ett objektivt faktum att så är fallet. Att t.ex. vägra ta emot order från ett kvinnligt befäl eftersom ens roll bestämt att kvinnor inte kan slåss, eller vägra prata med orchen eftersom orcher inte kan prata.
Hierarkimetoden
Eller: jag står över dig i rang, alltså har jag rätt.
Hierarkimetoden är roligast när den synliggör status, både formell och informell. Skapa en befälskedja och se vem som kan vidarebefordra order nedåt och vem som hamnar med all skit i slutet...


Är också tacksam när man har dåliga saker som spelaren vill göra för att skapa spel, (farliga uppdrag, opassande frågor etc), men som rollen aldrig skulle få för sig.


Kommer det som en order kan man göra den och slippa ansvar för det.
Som den som står högst i rang kan man ge order, men har också ansvar för att det är intressant att följa orderna.


Det kan bli problem när det faktiskt inte finns något reellt utrymme att omförhandla eller smita från en order. Då har man begränsat spelarens handlingsutrymme. Att t.ex. beordra någon att ta hand om hela lägrets disk blir inte bra.

Kommentarer

Känner mig osynliggjord af franska högern (ö h t), franska venstern (annat än som uteliggare), franska mussar (annat än som galning/terrorist).

Förtryckt bloggare?

Et on peut q m utiliser mes blogs commercialement ....
Anneli sa…
Jag förstår inte riktigt hur din ställning inom fransk politik är relevant för att gestalta bra förtryck på lajv, om jag ska vara ärlig ^^

Populära inlägg i den här bloggen

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det

"Lajvare gillar körsång och BDSM"

Samtycke: om gåvor och gummiband