Feministiska myter om porr

Jag är så otroligt trött på feministiska diskussioner om porr.

Missförstå mig rätt. Jag älskar feministiska diskussioner om sex. Och liksom Hanna Gustafsson på Genusfolket tycker jag att det vore grymt spännande och viktigt med en diskussion om bra och dålig porr. Alltså inte om porr är dåligt eller bra, utan vilken porr som är bra porr. Det vore intressant att höra Ung Vänster seriöst försöka förbättra villkoren för kvinnor i porrbranschen. Det vore intressant att ha en medveten konsument-diskussion om porr. Liksom, hur kan jag få mitt behov av erotik uppfyllt och vara säker på att ingen blivit utnyttjad för det?. Vilka moraliska krav kan vi ställa på porrproducenter och konsumenter? Det vore spännande.

Men istället så fastnar feministiska diskussioner om porr så jävla ofta i ett gäng myter om vad porr är och hur det funkar. Källan verkar rätt sällan vara faktisk porr, och ganska ofta vara all annan feministisk kritik av porr. Och det är så jäkla tråkigt så att jag bara vill skriva och bemöta de där tre standardfraserna en gång för alla och så kan jag ignorera att de finns nästa gång vi kommer in i en porrdiskussion.

Ungefär det här verkar folk prata om, när de pratar "hur alla ser ut i porr"
Så här kommer det:

Vi kan börja med det här med att unga tjejer tror att de måste se ut som barbiedockor för det gör de i porren och varianter på det temat. Typ att porren skulle få unga tjejer att skaffa silikonbröst/raka fittan/bleka analen/banta/blondera sig/whatever. Och där blir jag helt ställd, ifall folk på riktigt tror att porrstjärnor är den stora inspirationskällan till att ge unga tjejer galna utseendeideal.

Dels finns hela mainstreammedia. Reklam, TV, tjejtidningar, kändisskvaller, bloggar etc. som gör allt det där och som betraktas som rumsrent. Den enda porr jag konfronteras med i det offentliga rummet är den där stippklubbens bilar som kör runt i centrala Stockholm med utvikningsbilder på ibland. Samtidigt träffar jag på en dag hysteriskt mycket tidskrifter, reklambilder, riktade annonser på Facebook om att jag borde banta, etc. Att som ung (medelklass) tjej titta på porr har dessutom i regel en tabustämpel. Man kan lätt sitta och diskutera med sina tjejkompisar vilka modebloggare man gillar och inte gillar. Man kan inte sitta och diskutera vilka porrstjärnor man gillar och inte gillar. Så det finns liksom ingen poäng med att skylla utseendeideal på porr, när Cosmopolitan frontar dem flera gånger så öppet.

För det här inlägget surfade jag in på en välkänd gratisporrsida. Den som tycker att det är viktigt hur kvinnorna i porren hen konsumerar ser ut, kan gå in i kategorimenyn och välja någon av kategorierna asiatiskt, överviktiga, blonda, brunetter, tonåringar, stora rumpor, stora bröst, mörkhyade, europeiska, håriga, latinas, medelålders, mogna, rödhåriga, rakade. Och det var alltså bara de utseenderelaterade kategorierna. Jag känner till få andra sorters media som lyfter upp lika många olika sorters kroppar som vackra och sexiga. Dove-reklamerna är skämt i jämförelse.

Ungefär såhär ser folk ut i porr. Fast inte lika fräscha och välstylade.

Vi kan fortsätta med i porren är allt sex våldsamt och kvinnoförnedrande. Eller valfri annan uppfattning om hur allt sex i porren fungerar. Och alltså, det är precis samma sak där. Porrgenren är så otroligt stor och vidspridd, att det finns alla sorters sex på film. Lika många knapptryck bort som du hittar kvinnoförnedrande mainstreamporr (ja, det är klart att den finns, jag påstår ingenting annat), så kan du hitta småmulliga amatörpar som har romantiskt smeksex med varandra tills båda kommer. En av få sorters porr som är förbjuden att distribuera i Sverige (förutom barnporr och sådär), är för övrigt såkallad våldsporr. Förbudet verkar mest resultera i att man drar in specialiserad sadomasochistisk porr.

Diversiteten i porr är alltså överlag så stor att det är lika meningsfullt att snacka om sexet i porr som om typ sången i musikaler eller kvinnosynen i skönlitteratur

Vad har vi mer? Folk numera håller på med X och tror att det är normalt, de är porrskadade. Åh, det här är en av mina absoluta favoriter. Porrskada verkar helt enkelt vara en term som fördomsfulla människor använder om alla sorters sex som de själva tycker är lite konstigt och inte är sugna på att testa. När jag var i yngre tonåren var det en porrskada och hemskt upprörande att unga tjejer ställer upp på analsex. Jag vet inte riktigt vad som är den senaste trendiga porrskadan. Att gilla att få sperma i ansiktet kanske? Sex bakifrån? Smisk? Gruppsex? Whatever som inte är mysigt och missionären?

Jag hatar ordet porrskada, eftersom det helt enkelt mest verkar handla om moralistiska försök att göra sitt eget sexliv till allmän norm på andras bekostnad. Ingen tjej vill ju egentligen göra X är det samma sak med. Bullshit. Den sortens argument går bara ut på att förminska och förnedra tjejer som faktiskt, aktivt, tycker att det är skönt med analsex och hett att få sperma i ansiktet (nej, de är inte en fantasikonstruktion, jag lovar).

Eller så används det om killar som tror att X funkar bra i sängen för att de sett det i någon porrfilm. Och då blir porrskada liksom ett smidigt sätt att skylla ifrån sig på någon annan. Istället för att själv kommunicera vad man gillar och inte gillar kan man hänvisa allt som inte funkar i sängen till sin partners porrkonsumtion. Suck.

Eller såhär. Kvinnoförnedrande? Bild härifrån

Men kvar blir alltså den legitima porrkritiken. Som det här med att stora delar av porrbranschen kontrolleras av ärkekapitalister, att många skådespelare har grymt taskiga villkor, blir illa behandlade etc. eller spelar in amatörporr och lägger upp på internet varpå de förlorar kontrollen över spridningen på bilderna.

Och ja, den diskussionen tycker jag är intressant på riktigt. Hur viktigt är det för mig att all porr jag konsumerar är moraliskt framställd och spridd? Hur kan jag kontrollera det? Vilka krav är rimliga att ställa? Finns det kategorier av porr som man borde vara moraliskt emot? Etc. Men det är liksom en annan diskussion, skild från de klassiska feministiska myterna om hur porr ser ut.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det

"Lajvare gillar körsång och BDSM"

Samtycke: om gåvor och gummiband