Queerbubblan och nej vi är inte så coola

Sådant här hår är däremot skitsnyggt.
Skulle jag få sparken om jag skaffade det tro?
Det här började med att ett par av mina facebookvänner länkade den här listan på 22 saker bara kvinnor och genusvetare känner till. Egentligen är titeln ganska konstig och malplacerad och listan är en underlig blandning av fördomar om genusvetenskap och hur det egentligen funkar, små kommentarer om varför feminism behövs och saker som feminister ofta är trötta på när man försöker diskutera på internet.

Och lite sånt här "höhö alla är så gaaaay". Och seriöst, är det en sak jag börjar verkligen vilja kräkas på i delar av min bekantskapskrets är det det här med att vi börjar närma oss tjugofemårsåldern och det fortfarande ofta finns ett sådant där subkultur-tonfall när vi diskuterar sexuella läggningar och preferenser och liknande. Så här kommer en liten uppläxning av alla som är så jävla häftiga och homo-bi-trans-queer-pansexuella-bdsm-intergender-poly-relationsanarkist-könsnormsbrytande.

För alltså. Min vänskapskrets är en liten queerbubbla. Det är befriande och skönt att det odlats ett klimat i den där det förekommer rätt många som på olika sätt valt bort vaniljsvenssonlivet. För det gör att det är helt okej att vara gay, eller trans, eller polyamorös, eller hålla på med bdsm o.s.v. Och ni vet hela den här grejen med att få känna sig helt normal och inkluderad. Det är jävligt nice.

Det som inte är nice är när folk börjar tro att det på något sätt är häftigt att vara queer. Att vi helt enkelt är lite bättre och coolare än andra människor för att vi är så himla alternativa. Och kom igen, den attityden passar när man är femton år och hänger på Helgon. Det är sjukt töntigt att tycka att man är så himla alternativ och därmed bättre än alla andra.

När det kommer till relationer och sex har jag ett gäng vänner som är grymt häftiga.
Det är vänner som vågar leva ut sin sexualitet genom BDSM.
Det är vänner som har barn.
Det är vänner som hittat någon de valt att leva hela livet med.
Det är vänner som insett att de funkar bäst som relationsanarkister och lyckas hålla den livsstilen på ett schysst och etiskt sätt.
Det är vänner som har romantiskt sex i missionären.
Det är vänner som är trygga i sin heterosexualitet.
Och vänner som vågat komma ut som gay.
Och vänner som prövar lite allt möjligt.
Det är vänner som kommit ut som transpersoner
Det är vänner som vågar slänga sig ut och vingla genom en transprocess
Och det är vänner som trots att de läst genus är cispersoner.

Och så vidare, och så vidare...

Jag tycker att det är jävligt häftigt med alla som hittat en livsstil som fungerar för dem och som lever ut den. Oavsett om den livsstilen är poly-queer-kinky eller heterosexuell monogam vaniljsvensson, eller något av alla tusen sorters mellanting. Det är häftigt när folk hittar någonting som de fungerar bra med och lever sina liv som de vill ha dem.

Men alltså, det är inte häftigt i sig att ha en viss sexualitet eller läggning. Det är skitlöjligt med nyfrälsta polys som har genomskådat mononormen och tycker sig ha ett rikare liv än alla monos de känner. Och det är skitlöjligt när monogama kändisar sitter och dissar alla som lever poly för att de själva inte vill göra det.

Det är häftigt med alla som hittat en sida av sig själva och vågar vara öppna med den trots att omgivningen inte alltid är så förstående. Det är därför alla fjortonåringar som vågar komma ut som homosexuella är de coolaste människor jag vet, även om de bara vågar komma ut för sin närmaste kompis.

Men vi som lever i en liten queerbubbla... alltså seriöst, vi har det oförskämt lätt. Det är helt enkelt inte synd om oss. Och vi är inte så jäkla häftiga.

Kommentarer

Anonym sa…
Word! Så himla rätt. :-) Det är en pågående utmaning som queer eller normbrytare på något sätt att inte bli fördömande eller exkluderande gentemot dem som i högre grad uppfyller samhällets normer. Om alla ska få vara med, om vi verkligen vill ha ett samhälle som hyllar mångfald, där det finns ett val i att hitta sin väg oavsett hur den ser ut - då är det det enda sättet.

Populära inlägg i den här bloggen

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det

"Lajvare gillar körsång och BDSM"

Samtycke: om gåvor och gummiband