Feministiska preventivmedel

En trend som jag sett rätt länge i olika feministiska facebookgrupper, och som ärligt talat oroar mig, är sättet många idag plötsligt börjat prata om preventivmedel på.

Larmrapporter om negativa biverkningar hos p-piller och andra hormonella p-medel har varit rätt vanliga i media länge. Jag läste ett gäng artiklar i Läkartidningen och lärde mig just att det finns vetenskapligt stöd för att kombinationspiller gör många kvinnor deppigare och ger lägre sexlust (däremot är nettoeffekterna för p-piller positiva, de förebygger fler hälsorisker än de bidrar med).

Men det som typ... lika delar irriterar och förbryllar mig, är hur många diskussioner om preventivmedel jag ser i veckan, i feministiska kretsar, där hormonella p-medel fördöms, till förmån för rena 1800-talsmetoder.

Dels har folk börjat propagera för avbrutet samlag. Det är en preventivmetod med hög risk att bli gravid, som är svår att göra helt säker. Den är däremot godkänd av katolska kyrkan, tillsammans med den andra uppseglande bubblaren säkra perioder. Typ "jag använder en app för att hålla koll på min menscykel".

Problemet är ju att säkra perioder inte heller är en särskilt säker preventivmetod. Det är svårt att bemästra den så pass att den faktiskt fungerar. Även om man kombinerar med temperaturmätning är den känslig för tex stress eller feber, och kräver att man mäter varje morgon vid ungefär samma tid.
Appar som kollar av ens fertilitet verkar grymma om målet är att bli gravid. Jag använder en sedan något år tillbaka, och det enda jag lärt mig är hur fruktansvärt oregelbunden min menscykel är. Någonstans mellan 31 och 38 dagar, i snitt. Skulle inte lita på den som preventivmetod.

Och någonstans tänker jag också att jag skulle vilja föra fram ett feministiskt argument för hormonella p-medel, och för att sluta rekommendera varandra 1800-talsmetoderna. Så här kommer det.


Min kropp fungerar generellt bra med hormonpreparat, så i åtminstone sex år använde jag p-stav. Det var ett, för mig, fantastiskt preventivmedel. Eftersom det, i likhet med t.ex hormon- eller kopparspiral, gav mig som kvinna fullständig kontroll över min egen reproduktionsförmåga.

Det här med att jag själv kan bestämma att jag inte vill ha barn, gå till doktorn och på en kvart operera in en liten pinne i armen, och sedan kan jag inte bli gravid oavsett hur mycket jag slarvar med kondom. Fenomenalt. Feministiskt.

Nu är jag glad att det i min umgängeskrets blivit totalt självklart att man vid tillfälliga sexuella kontakter (eller överlag allt som inte är fast, mono och testat för könssjukdomar) använder kondom vid samlag. Men dubbelskyddet skadar aldrig. Och tanken på att jag inte löper någon risk att bli gravid om jag är för slarvig för kondom, eller ligger med en kille som struntar i kondom, eller som ska dra ur och inte gör det pga för skönt... är liksom rätt awesome. Det är att vara kvinna och ta kontroll över en viktig aspekt av sin egen sexualitet.

Och det finns så många varianter. Fungerar inte p-piller (jag har aldrig fixat det här med att ta ett piller samma tid varje dag) finns det ett gäng varianter med olika mängd hormoner. Minipiller, p-plåster. p-ringar, p-stavar, hormonspiraler, och så kopparspiral som är helt hormonfri. Men som i samtliga fall är någonting kvinnor styr över för att själva kontrollera sin egen reproduktion.

Jag tycker inte att det är en belastning, jag tycker att det är en frihet och en agens vi har, som är värd att påminna sig om.Sexuell och reproduktiv hälsa är fortfarande en av de allra viktigaste hälsofrågorna världen över, och just tillgång till och information om preventivmedel är central där. Sverige är också det enda land i Norden där aborterna ökar. Och abort är inte heller en dans på rosor.

Så vi borde definitivt prata mer om olika sorters preventivmedel och vad som gör dem bra - inte ersätta den informationen med 1800-talstips om säkra perioder och avbrutna samlag.

Bra preventivmetoder om man inte vill bli gravid men också undvika hormoner
Kondom
Kopparspiral
Femidom
Allt sex som inte är vaginalt samlag
Pessar
Kondom (som också är det enda preventivmedel som skyddar mot könssjukdomar!)

Mer info om olika preventivmetoder
RFSU.se

Kommentarer

Anonym sa…
Ytterligare en utmärkt, trygg och fullkomligt effektiv preventivmetod värd att nämna: sterilisering. Det är ett kirurgisk ingrepp och därmed en ganska krävande procedur i samband med ingreppet, med sjukskrivning, läktid osv, men för mig i Stockholms län kostade det enbart en vanlig patientavgift, och jag behöver aldrig bekymra mig för att bli på smällen igen.
Anneli sa…
Bra tillägg!
Jag tänkte inte på den eftersom jag fortfarande inte bestämt mig slutgiltigt för om jag vill eller inte vill ha barn, det växlar lite. Men definitivt värt att nämna i sammanhanget, om man är säker på det!

Populära inlägg i den här bloggen

Gästblogg: Hur man fördelar talutrymme kollaborativt, eller Hur man pratar som en tjej och gillar det

Om att fråga om samtycke och vara lätt att säga nej till

"Lajvare gillar körsång och BDSM"